En av dem som ska prata är undersköterskan och vårdhundsföraren Mia Boivie.

– Det här känns jätteroligt. Superkul, säger Mia Boivie.

Vad kommer du prata om?

– Vårdhundar. Jag var ju den första vårdhundsförararen i Sverige. Jag pratar mycket om min resa från 2007 till fram nu.

Mia Boivie och hunden Agnes tillsammans med Magnus Lindkvist från ett tidigare reportage som KA gjorde under våren.

Bland dem som ska prata finns ytterligare 10 undersköterskor, ett vårdbiträde, två bussförare, en barnskötare, två elevassistenter, en lärarassistent, en ambulanssjukvårdare, en djurvårdare och en habiliteringsassistent (se lista nedan). Förutom dessa 21 röster finns ett antal kortare inringda prat med medlemmar i sändningen. Förbundssekreterare Malin Ragnegård och Kommunals samhällspolitiska chef Lisa Bondesson kommer också medverka med reflektioner.

Kommunal har valt datumet den 24 juli för att visa på att Kommunals medlemmar jobbar på alla dygnets timmar.

– Alla vi som är medlemmar i Kommunal har ju valt att jobba för och med människor. Det tror jag många kommer att känna igen sig i. Vi har valt yrken där vi jobbar med människor som behöver oss 24/7, säger Mia Boivie.

Efter sändningen den 24 juli kommer också allt innehåll läggas upp som poddavsnitt.

Här är alla deltagare:

  • Susanne Holm, undersköterska, Värmdö: Om hur man skapar en meningsfull vardag för de äldsta, hitta enkla sätt att njuta av livet.
  • Alexandra Mentzas, undersköterska, Västerås – och heltidsfacklig som arbetsplatsombudsansvarig och ungansvarig: Om att utvecklas genom fackliga uppdrag, att brinna för sitt uppdrag och om vikten av att någon tror på en och ser saker man själv inte kände till. 

De utmanar hela Kommunal på dans

Nyheter

  • Anna-Karin (Kajsa) Holmberg, undersköterska och aktivitetsansvarig på ett äldreboende i Huddinge: Om att få isolerade äldre att hitta tillbaka till livsglädjen.
  • Therese Mechlenburg, undersköterska Norrköping: Om att på 42 timmar ställa om verksamheten till en intensivvårdsavdelning. Att dokumentera vardagen i en videodagbok för SVT, och mitt i alltihop drabbas av en personlig tragedi.

Covid-19

Inbjudan till riksdagen drogs tillbaka

Politik

  • Rima Botros, barnskötare, Göteborg: Om att skapa trygghet för de minsta när allt runt omkring förändras, att vara närvarande i stunden, och om hur pandemin skapat starkare band och bättre rutiner i personalgruppen.
  • Staffan Dunér, bussförare, Vänersborg: Om hur jobbet som bussförare ändrats under de senaste 20 åren, om hur viktigt det personliga mötet är, om hur pandemin tydliggjorde att bussförare levererar en grundläggande samhällsfunktion, och om hur facklig kunskap ger styrka att bära med sig i livets olika situationer.

Hallå där: Staffan Dunér

Nyheter

  • Ylva Norvinger, undersköterska Stockholm: Om att jobba med svårt covidsjuka patienter, att försöka stötta nån som kämpar för sitt liv, att sedan själv drabbas, och om att missa en stor del av sitt lilla barns uppväxt för att man jobbar dygnets alla timmar.
  • Ellen Sukel, undersköterska, Kristianstad: Om resan från strulig tonåring till undersköterska med fackligt uppdrag. Om att hitta sitt inre driv och förstå vilken stor tillgång det är. Och om hur engagemanget gav glädjen tillbaka i arbetslivet – och känslan av att kunna påverka.
  • Kattis Träff Fridebäck, undersköterska, Örebro: Om att snabbt fatta beslutet att kliva in på IVA efter flera år som heltidsfacklig, om den väldigt specialiserade och krävande vården på IVA, om hur trött man var efter varje arbetspass, törsten, huvudvärken, svullnaden i benen. Och om kärleken till arbetsmiljöfrågor och att bli så engagerad i frågor så öronen blir röda.
ob-protester Örebro

Ob-protesterna

”Det känns som ett hån”

Löner

  • Julia Svensson, ambulanssjukvårdare, Landskrona: Om att jobba i en av de första covidambulanserna, om det första larmet med en patient som var smittad av covid-19. Om hur osäkra alla var, och att inte ens sjukhusen visste vad som behövde göras. Och om hur det idag är en vardag med tydliga rutiner. Och om tryggheten i att vara med i facket.
  • Frida Kindeland, lärarassistent och heltidsmentor på gymnasiet Linköping: Om hur man kan stötta och hjälpa elever när plötsligt en pandemi tvingar dom att plugga hemifrån. Om hur vissa elever drabbas hårdare än andra av isolering. Om att hitta sätt att finnas tillgänglig via alla tänkbara kanaler, och att fånga upp deras funderingar i en tid av stora förändringar. Att vara den som ställer frågan ”Hur mår du?” och faktiskt också lyssna på svaret.
  • Liv Byström, djurvårdare, Örebro: Om att till vardags ansvara för att rädda människans bästa vänner, om de viktiga mötena med djurägarna och om kampen för att få till bättre villkor och arbetsmiljö för djurvårdare.
  • Stine Christophersen, vårdbiträde på ett äldreboende i Stockholm: Om kampen för att skydda de boende från smitta, om hur hon konfronterar arbetsgivaren, och går ut i media med inspelade samtal, och vad som hände under och efter denna period.
Åklagare.

Förunder­sökning inleds mot Attendo

Nyheter

  • Anders Sahlström Glassel, habiliteringsassistent, Malmö: Om att alltid vara beredd att tacka ja till jobb som timanställd, om att vara en annan människas förlängda armar och ben. Och om att ha privilegiet att få prata om poängen med facket för gymnasieelever, och få se en nyfikenhet på arbetslivet tändas.
Anders Sahlström.

Covid-19

”Utan oss stannar Sverige”

Debatt

  • Numan Aras, elevassistent, Uppsala: Om elevassistenternas otrygga och otydliga roll men också otroligt viktiga arbete som verkligen kan göra skillnad.

Malin Ragnegård, förbundssekreterare och Lisa Bondesson, samhällspolitisk chef Kommunal – reflekterar över dagens prat.

Här kan du lyssna den 24 juli.