– Jag var stolt för att få representera undersköterskorna, säger Therese Mechlenburg.

Hon arbetar på dagkirurgin på Vrinnervisjukhuset i Norrköping. I våras ställde Therese Mechlenburg och hennes kollegor om verksamheten på 42 timmar för att möta behovet av covidvård. Alla kastade snabbt om sina scheman och tog extrapass.

Therese Mechlenburg litade på chefernas löfte om ersättning. Men hon blev besviken när det visade sig vara en t-shirt och att friskvårdsbidraget höjts med 1 500 kronor.

Nu är hon besviken en andra gång.

Hon hade sett framemot att stå i riksdagshuset kammarsal och uppmärksamma de insatser som undersköterskor och vårdbiträden gjort i vården. Detta inte minst för att det oftast är sjuksköterskor och läkare som lyfts fram.

– Jag är stolt över min och kollegornas arbetsinsats.  Svensk sjukvård är enastående. Jag har mött kollegor som oavsett befattning har blandat läkemedel, sugit slem, satt sonder av olika slag med eller utan korrekt kunskap, som i en kris och katastroftid struntade i befattning bara för att rädda liv. Jag vill tacka alla i svensk sjukvård, säger Therese Mechlenburg.

Någon ringde från riksdagen, för att berätta, att jag, och de andra två som skulle uppmärksammas för vårt arbete i pandemin, tyvärr inte kunde bjudas in på grund av den rådande pandemin.

Therese Mechlenburg

Samtidigt lyfter hon alla undersköterskor som arbetat i hemtjänsten, på särskilda boenden och inom LSS.

– Där har bristen på skyddsutrustning, information och utbildning inom ledningen varit fatal. Det har varit katastrof. Dessa borde hyllas alla dagar på året, säger hon.

När hon i juni fick veta att Kommunal utsett henne att representera förbundet i vid riksmötets öppnande funderade hon över hur detta skulle arrangeras nu när det är pandemi och det råder förbud mot större folksamlingar. Representanter från Vårdförbundet och Läkarförbundet var också inbjudna.

–  Jag tänkte att det givetvis måste finnas en plan, men inte. 

Häromdagen kom beskedet att inbjudan dras tillbaka.

– Någon ringde från riksdagen, för att berätta, att jag, och de andra två som skulle uppmärksammas för vårt arbete i pandemin, tyvärr inte kunde bjudas in på grund av den rådande pandemin. Det är ironiskt. Vi bjöds in med anledning av pandemin, men på grund av den så kunde de inte bjuda in oss, säger Therese Mechlenburg.

Jag kanske låter otacksam? Det är jag. Jag förväntar mig sällan något utöver det vanliga. Men just för denna arbetsinsats gör jag det.

Therese Mechlenburg

I stället har de bjudits in till en digital kopp kaffe med riksdagens talman. Detta senare i september. Men Therese Mechlenburg har svårt att känna sig tacksam för en digital kopp kaffe.

– Ska jag ta en kopp och sätta mig på en stol och fira digitalt med talmannen i ”endokopins” datarum där det finns sex ihoptryckta dataplatser? Jag kanske låter otacksam? Det är jag. Jag förväntar mig sällan något utöver det vanliga. Men just för denna arbetsinsats gör jag det. 

Att planerna för riksmötets öppnande förändrats efter sommaren och antalet gäster bekräftas av riksdagsförvaltningen.

De insatser som anställda i sjukvården gjort under pandemin har uppmärksammats av riksdagens talman vid minnesceremonin för pandemins offer. Talmannen har som ordförande för Stiftelsen Sveriges Nationaldag också tagit initiativ till att en fana ska överlämnas till de största sjukhusen i varje region. Detta som en symbolisk gåva till alla vårdanställda.