Gift Blessing.

Gift Blessing.

Över en fredagskväll i januari förändrades livet. Mängder av fans hör av sig, medier vill intervjua ­honom och i skolan möts Gift Blessing av barn som vill ta bilder och ha autografer.

– Det har varit helt vilt, konstaterar han.

Jobbet som elevassistent var en ren slump, om det finns sådana. Gift Blessing tog studenten förra året, ett år för tidigt eftersom han hade lätt för sig i skolan och fick hoppa över en årskurs i lågstadiet. Han sommarjobbade som målare på Internationella Engelska skolan i Linköping. Han beskriver sig som extrovert, en som sprider positiv stämning, och hans chef frågade om han ville jobba som elevassistent när terminen började.

Här rappar Gift Blessing för Kommunalarbetarens läsare:

Video från YouTube

Genom att börja spela videon godkänner du YouTubes dataskydsspolicy.

Den röda tråden i allt som Gift Blessing gör är hans intresse för psykologi och mänskliga beteenden. I ett klassrum finns mycket att observera: hur eleverna interagerar, vem som är klassens clown och vem som är helt tyst. Under det halvår som Gift har jobbat med sin elev har han sett en positiv förändring.

–  Något jag märkte när jag gick i grundskolan var att resurserna var lite för pedagogiska. Jag för­söker vara så naturlig som möjligt, jag har märkt att min elev uppskattar när jag drar ordvitsar. Han visar mer av sin personlighet nu och jag lyckades få honom att dra sin första ordvits.

Gift Blessing vet i nuläget inte vart hans musikkarriär för honom, men han har bestämt sig för att avsluta läsåret med sin elev, även om det innebär en del dubbelarbete.

Vi får en föraning om våren där vi sitter i solen utan­för Skylten, ett kommunalt kulturhus i centrala Linköping. Här har Gift spelat in sina låtar och övat på sitt nummer till ”Talang”. Det som fick jurymedlemmar att gråta och skicka honom direkt till final. Sarah Dawn Finer slog fast att han har en framtid som rappare och musiker.

När Gift framför samma nummer inne i studion för mig och fotograf Jonas blir jag tagen av hur proffsig han är. Inte minst hans speed rap, ett extremt snabbt sätt att rappa som kräver att man vet vilka vokaler, konsonanter och tungrörelser som fungerar snabbast tillsammans. 

Gift Blessing

Ålder: 18 år.

Yrke: Elevassistent.

Bor: Linköping.

Familj: Mamma, pappa och sex syskon mellan 9 och 28 år.

Aktuell: Som finalist i programmet ”Talang” i TV4 den 19 mars.

Gift är en självlärd musiker och det hela bör­jade när han sex år gammal blev mobbad och kallad n-ordet. Hans bror som är sex år äldre rap­pade och var populär i skolan. Gift ville bli som ­honom och började rappa själv.

– Mobbningen påverkade mig väldigt starkt men musiken räddade mig.

Åtta år gammal flyttade Gift till Skägge­torp i Linköping och där blev han populär i skolan tack vare musiken. Familjen bor kvar i området, Gift beskriver det som mycket farligt.

– Mamma lärde oss att undvika dåligt sällskap, det är därför jag har lyckats undvika kriminalitet trots att jag bott så länge i ett område med hög kriminalitet.

Gift Blessing.

Jag vill ge min mamma ett gott slut, det har gjort mig väldigt ambi­tiös. Sedan har jag namnet Gift Blessing, då har man mycket att leva upp till.

Gift Blessing

Mamman. Divine heter hon – gudomlig – och det går inte att skriva om Gift Blessing utan att nämna henne. Han återkommer till mamman nästan varje gång jag inleder en fråga med ordet ”varför”. Nu kommer vi in på det tunga som Gift alltid har burit inombords men efter ”Talang” börjat prata högt om. Det uppskattar hans mamma.

Under inbördeskriget i Kongo flydde mamma ­Divine ensam med fem barn, och Gift i magen, till Namibia. På vägen blev hon våldtagen, något som fortsatte i flyktinglägret där familjen kom att tillbringa fyra år innan de fick hjälp av FN att ta sig till Sverige. Gift kom till världen på flyktinglägrets klinik. Divine lämnades ensam och när förloss­ningen satte i  gång var det ingen som hörde henne skrika.

– Plötsligt trycktes jag ut, utan att hon krystade, och landade på stengolvet med huvudet före. Jag var medvetslös och mamma kunde inte ta sig ur sängen, hon var säker på att jag var död. När personalen till slut kom in lyckades de återuppliva mig och jag började gråta.

Divine Blessing gav sin pojke namnet Gift, hennes gåva i hopplösheten.

Hur känns det att bära den här historian?

–  Det känns väldigt tungt och jobbigt ibland. Men jag försöker att nå så många mål jag kan, som ett sätt att rättfärdiga min existens. Jag vill ge min mamma ett gott slut, det har gjort mig väldigt ambi­tiös. Sedan har jag namnet Gift Blessing, då har man mycket att leva upp till.

Föddes i Namibia

2002: Föddes i flyktingläger i Namibia.

2006: Kom med sin familj till Sverige som kvotflykting. Flyttade till Skellefteå.

2009: Började rappa efter att ha blivit utsatt för mobbning och rasism.

2010: Flyttade till Linköping med sin familj.

2017: Uppträdde första gången med en egenskriven låt i sin skola.

2019: Släppte sin första singel -”Something new”.

2021: Golvade juryn i programmet -”Talang” och medverkade i en rad tv-program och tidningar. Och mer kan hända innan året är slut …

Gift är väldigt inspirerad av att mamman fort­farande är positiv och inte har blivit bitter.

–  Hon är ett bevis på att allt kan bli bättre. Det är det jag vill förmedla med min musik. Det är ett bibliskt tema och ett grundläggande psykologiskt budskap.

Hans familj är troende kristna och i  dag är religionen för Gift en symbol för hopp. Det som han också vill förmedla genom berättande, personliga låt texter, som bland annat handlar om mobbningen han utsattes för.

–  Min första låt ”Something new” handlar om att jag vill förnya och ge en positiv bild av rap. Man har ofta bilden av gangsterrap med sex och droger.

Gift Blessing.
Gift Blessing.

Gifts intresse för psykologi har också gjort honom till en litteraturnörd. Han läser för att lära sig om ­livet och människor. Därför läser han helst ikoniska verk, som Dostojevskij och Bibeln.

–  Litteraturen lär mig att uppskatta livet för vad det är.

Kan du ge något exempel?

–  Hos Dostojevskij är ett starkt budskap att kärleken är starkare än allt hat. Efter att ha läst ”Brö­derna Karamazov” upplevde jag en djup kärlek för livet och ville sprida positiva känslor. Så jag swishade brorsan lite pengar, tillägger han med ett skratt.

Nu vill Gift Blessing ut i världen, att bli en internationell artist med stor publik är hans mål. Och på vägen vill han hjälpa andra, det är den gåva han vill ge tillbaka för att han fick leva.