Mia Boivie och hunden Agnes tillsammans med Magnus Lindkvist.

Vad gör du om ditt drömjobb inte finns? Undersköterskan Mia Boivie skapade sitt. 2007 tog hon med sig sin hund Bosse till jobbet första gången för att se hur det skulle fungera. Ett halvår senare var hon Sveriges första utbildade vårdhundsförare och i dag är hon motorn i Uppsala kommuns hundvårdsteam med sju anställda människor och 22 hundar.

– Många tror att jag vill jobba med det här för att jag tycker om hundar. Men det som driver mig är att jag tycker om människor och hundar. Och jag ser hur bra det blir.

I dag är det labradoodlehundarna Agnes, Sally och Billie som är med på jobbet. De är tre av Mias fem lämplighetstestade och certifierade vårdhundar. Tillsammans lyckas de få många personer att må bättre både fysiskt och psykiskt.

– Ibland är relationen med en hund lättare än med en människa.

Vi är på promenad med Magnus Lindkvist som träffat hundarna regelbundet i sex år.

– Att träffa hundarna har fått mig att vila från mig själv och det som är jobbigt, säger han och själva promenaden blir ett bevis på det han säger.

Det är full snöstorm och minusgrader trots att det var nästan 20 grader varmt och sol dagen innan. Vi klagar på vädret, huttrar och kurar ansträngt ihop oss mot vinden, men så börjar Agnes glatt rulla runt i snöslasket. Om och om igen. Vi skrattar allihop.

– Du ser vad jag menar, säger Magnus.

I Uppsala arbetar hundvårdsteamen på 27 enheter bland annat inom socialpsykiatri, äldre­omsorg och korttidsboenden för barn och unga. En vanlig uppgift är rörelseträning för personer som är omotiverade och inte vill.

– Det blir plötsligt roligt att träna när du ska få hunden genom en agilitybana. Du leker ju bara med en hund, säger Mia Boivie.