Vad är bussförarens dag?

– Det är ett initiativ jag tog förra året, det har funnits några år i USA med transit drivers day. Jag kollade på temadagar.se och 18 mars var inte upptaget och bussförarens dag fanns inte. Så jag skickade in en anmälan om att göra 18 mars till bussförarens dag och det godkändes. Så förra året var premiär.

Vad är syftet med dagen?

– Att uppmärksamma bussförarens situation i media i första hand för att nå våra kunder och passagerare. Tanken är att motverka den tyvärr traditionella bilden av bussföraren som den manliga lastbilschauffören. Den bilden är inte aktuell utan det är en service-minded, mångfacetterad yrkesroll som är en viktig pusselbit i många människors vardagsliv.

Vad kommer hända i Vänersborg/Trollhättan, där du jobbar, den 18 mars?

– Lokalt blir det bussbolagen som gör någon aktivitet på depån, tårtbit eller liknande. Lokaltidningar ska intervjua både förare och passagerare. Medieuppmärksamheten är vårt huvudsyfte, vi vill lyfta fram bussförarens roll.

Uppmärksammas dagen på fler håll i landet?

– Jag har skickat information till alla 23 trafikhuvudmän i landet. Ungefär tio har hört av sig och kommer ta upp det. Förra året togs det upp på Facebooksidor och med lokala aktiviteter.