”Som undersköterska ska jag se till att det är så jävla konfliktfritt som möjligt”
Som journalist och fackordförande blev hon ofta arg. Som undersköterska och 60 år fyllda har Lotte Lundgren hittat sitt lugn. I ”Nattens drottningar” skriver hon både vasst och ömt om äldreomsorgen.
– Som journalist ska jag ju leta konflikter. Som undersköterska ska jag se till att det är så jävla konfliktfritt som möjligt. Jag vill inte vara med i skitsnacket utan har en låg profil på jobbet. Det är så viktigt att stötta sina kollegor i ett oerhört komplicerat arbete. Se det goda och leta inte fel, säger Lotte Lundgren.
Hon har bytt Kalmarsund mot Öresund och pekar mot bron från sitt stora fönster i lägenheten i Malmö. På köksbordet har hon dukat fram en låda med smörrebröd. 60 år gammal är det som om Lotte hittat hem. Även i yrkeslivet.
Som journalist jobbade Lotte många år på dagstidningen Barometern i Kalmar. Kollegorna valde henne till lokal ordförande för Journalistförbundet.
– De sa att de valde mig inte för att jag kunde något, utan för att jag kunde bli arg.
Undersköterska vid 50
Det är inte förvånande om man har läst ”Nattens drottningar”, en samling krönikor som Lotte skrivit utifrån sitt nya yrke som undersköterska, om bakgrunden som journalist och om hennes mormors tid på demensboende. Som när frukten försvinner från demensboendet eller när mormor blir fråntagen sin rollator. Då ringer Lotte högsta chef och vips är både fruktskål och rollator tillbaka.
En dag när Lotte hälsar på sin mormor ser hon ett ungt manligt vårdbiträde sniffa hennes mormor på kinden för att försäkra tanten om att hon doftar parfym. Lotte brister i gråt och bestämmer att hon vill bli undersköterska. 50 år gammal har hon blivit arbetslös och börjar studera.
I en text beskriver Lotte hur hon söker sitt första jobb som undersköterska, i kommunens vikariepool. Tillsammans med ett 20-tal andra sökande – mest unga kvinnor och utrikesfödda – får hon besvara tre frågor: Har du tuberkulos, har du narkotikaproblem eller prickar i brottsregistret? Ingen fråga om kompetens.
Man måste reagera mot dumheter och försöka förändra!
Kräver löneförhandling
En vecka senare blir Lotte kallad för att skriva kontrakt. Lönen är redan ifylld. Lotte går i taket och kräver löneförhandling. Hon säger till damen på kontoret att de ”skapat ett system som bygger på förtryck av nyanställda”, tar pennan och kryssar över lönen i kontraktet.
– Man måste reagera mot dumheter och försöka förändra!
Även Kommunal får en känga när Lotte skriver att facket borde vara mer revolutionärt.
– Jag älskar Kommunal för hur fan skulle det vara annars? Men jag tycker det är skam och skandal att kvinnoyrken är så lågt betalda. Det måste väl vara ett fackligt misslyckande.
Trots starten på sitt nya yrke har Lotte fått upp lönen rejält genom att byta arbetsgivare flera gånger och förhandlat sin lön.
– Att bli undersköterska är det bästa jag har gjort. Jag jobbar med människor från jordens alla hörn och de är underbara. Det är så mycket kärlek att jag nästan kan efterskänka lönen.
Lotte Lundgren
Ålder: 60 år.
Bor: I Malmö.
Yrke: Undersköterska. Tidigare journalist.
Familj: Man och två vuxna söner.
Aktuell: Med boken ”Nattens drottningar”.