Kommunal har i åratal kämpat för att skydda yrkestiteln undersköterska. Och från och med lördagen kan man alltså som enskild undersköterska ansöka om att få just sin titel skyddad.

Hur ansöker man?

  • Du går in på legitimation.socialstyrelsen.se.
  • Därefter följer du instruktionerna och klickar i det som gäller för dig.
  • Det blir enklare om du har dina betyg eller intyg från vård- och omsorgsutbildningen redo.
  • Det ska fungera att fotografera av sina handlingar med mobilkamera. Spara bilden och mejla den exempelvis till din privata telefon. Sedan ska det gå att ladda upp bilden, men den måste ha jpg, jpeg eller pdf-format.

Hur vet jag att jag har rätt till yrkestiteln?

Det korta och förenklade svaret är att du har rätt till den om du har godkända betyg från en gymnasial vård- och omsorgsutbildning. Men också folkhögskola, komvux och arbetslivserfarenhet kan räcka. Läs mer i vår artikel här och här, samt Socialstyrelsens föreskrifter som finns som pdf-fil här.

Vad händer sedan?

Om du uppfyller kraven på att få din yrkestitel undersköterska skyddad kommer Socialstyrelsen att kontakta dig digitalt. Handläggningstiden vet man inte än, det beror förstås på hur många som söker. Men Socialstyrelsens mål är att det ska ta max en månad för dem som har utbildat sig i Sverige, är man utbildad utomlands är målet max tre månader. Det kan ta längre tid om du behöver komplettera någon uppgift.

Kostar det något?

Ja. Enligt regeringens beslut kostar det 320 kronor att få sin yrkestitel skyddad. Man betalar vid ansökningstillfället, antingen med Swish eller kort.

Hur kontaktar jag Socialstyrelsen med mina frågor?

Man kan ringa dem på 075-247 30 00 tisdag-fredag klockan 09-11. Det går också att mejla dem på fragoromUSK@socialstyrelsen.se.