Så var de fem åren med Tobias Baudin
Allt pekar på att Kommunals ordförande Tobias Baudin blir Socialdemokraternas nya partisekreterare. KA:s Christina Swahn och Mats Gustafsson Hedenström sammanfattar hans tid som ordförande i Kommunal.
Tobias Baudin ser ut att lämna Kommunal lika oväntat som han kom. När han valdes till ordförande 2016 var det helt emot valberedningens förslag.
Många tog det för självklart att LO:s största kvinnodominerade förbund även fortsättningsvis skulle ledas av en kvinna.
Så blev det inte. Men Tobias Baudin var snabb på att kompensera. I sitt första tal som förbundsordförande lovade han jämlikhet och jämställdhet.
– Är det något våra medlemmar behöver så är det ett mer jämlikt samhälle. Utan Kommunals medlemmar stannar Sverige, sade Baudin.
Och rev ner applåder. Den gången satt Lena Ericson Höijer, i dag sektionsordförande för Stockholm Mitt, på åhörarplats och höll egentligen på en annan kandidat.
Men när Tobias Baudin började prata blev hon imponerad av hans energi.
– Wow, kände jag, hans presentation innehöll så mycket engagemang, arbetslust och förändringsvilja. Jag kände att det här kommer bli en jättebra ordförande. Det är en förlust för Kommunal att inte ha honom kvar, men han kommer att bli en utmärkt partisekreterare, säger Lena Ericson Höijer som också är aktiv i S-klubben Kommunal Stockholm Mitt.
Kommunal har blivit mycket mer synligt, det gör att medlemmarna blir mer synliga.
Baudin tog över ett fackförbund i kris. Kommunalskandalen vintern 2016 hade vänt upp och ner på hela Kommunal.
En skadskjuten Annelie Nordström var helt enkelt tvungen att lämna posten som ordförande efter avslöjandena om Kommunals satsning på en lyxig krog i centrala Stockholm och vidlyftig representation med mera.
Uppförsbacken var alltså ganska rejäl för Tobias Baudin. Förtroendet för Kommunal var i botten men ganska snart började det förändras.
Snart visade också anseendemätningarna mer positiva siffror. Och Kommunal lyckades vända det historiska medlemsraset 2016.
– Kommunal har blivit mycket mer synligt, det gör att medlemmarna blir mer synliga, säger Lena Ericson Höijer.
Hon lyfter att Tobias Baudin också varit ute mycket på arbetsplatser och fortsatt lyfta fram det arbetsplatsnära fackliga arbetet som hans företrädare redan börjat på.
Men utan draghjälp av coronapandemin hade Kommunal troligen inte vuxit så mycket i medlemsantal som man nu har gjort. Under pandemin har också Baudins och Kommunals viktigaste frågor fått en skjuts. Det satsas pengar på välfärden som aldrig förr. Och brister inom bland annat äldreomsorgen, som Kommunal pekat på i årtionden, har plötsligt varit fokus i debatten.
Däremot har Tobias Baudin fått ge sig på en av de frågor han lyfte fram som viktigast när han valdes till ordförande, motståndet mot vinster i välfärden. Inte nog med att den utredning som gjordes där vissa begränsningar föreslogs röstades ner i Sveriges riksdag. I januariöverenskommelsen efter valet 2018 tvingades den S-ledda regeringen gå med på att inte driva frågan vidare om vinstbegränsningar.
Men frågan om vinstbegräsningar i skolföretag gör comeback samtidigt som Tobias Baudin tar steget in i politiken.
Redan före pandemin tog Tobias Baudin plats i den offentliga debatten på ett annat sätt än sina företrädare Annelie Nordström och Ylva Thörn. Han har rört sig bekvämt i de sociala medierna, vars ökande betydelse också sammanfaller med hans ordförandetid. När Maktbarometern publicerades nu i oktober rankades Tobias Baudin som en av årets kometer som klättrat flest placeringar på Facebook. Något som han själv förstås lyfte på Instagram.
Baudin kommer inte minst att bli ihågkommen som Kommunalordföranden som gick emot LO.
Det trots att han själv kom direkt från LO-borgen som förste vice ordförande till det nya jobbet i Kommunal 2016.
I den senaste avtalsrörelsen hoppade Kommunal av den så kallade LO-samordningen för att kunna gå vidare med sina satsningar på yrkesutbildade.
Förbundsledningen har tagit beslut över huvudet på alla oss medlemmar och inte haft någon diskussion med oss över huvud taget.
Och i vintras chockade Kommunal omvärlden när man plötsligt meddelade att man tillsammans med IF Metall bestämt sig för att tacka ja till Svenskt Näringslivs och PTK:s överenskommelse om ett nytt anställningsskydd, som LO några veckor tidigare sagt nej till.
Det här kallar undersköterskan Patrik Strand, förtroendevald i Kommunal Skåne som också sitter i ledningen för Vänsterpartiets fackliga nätverk, för ”Baudins plump i protokollet”.
– Förbundsledningen har tagit beslut över huvudet på alla oss medlemmar och inte haft någon diskussion med oss över huvud taget. Det är den typen av fartblindhet som ledde fram till Kommunalskandalen så det är tråkigt att Tobias och de andra i förbundsledningen återupprepar det en gång till.
Hur menar du då?
– Det mandatet man sitter på är medlemmarnas mandat. Det förtroendet måste man förvalta. Det är en rätt stor fråga man fattat beslut om som man borde ha diskuterat med oss medlemmar och förtroendevalda på lokal nivå. Men det har man inte gjort, utan man fattade beslutet bakom lyckta dörrar.
I övrigt anser Patrik Strand att Tobias Baudin varit en bra företrädare för förbundet, inte minst i arbetet med att återskapa förtroendet för Kommunal efter Kommunalskandalen.
Kan hända kommer andra mest förknippa Baudin med den robot-tupp han hade med sig vart han än kom under 2017. Tuppen var förbundets sätt att visa att man tog kritiken efter Kommunalskandalen på allvar.
Den skulle symbolisera uppvaknande samtidigt som den digitalt tog emot förändringsförslag och lyssnade av fotfolket. Kampanjen blev hånad men också hyllad.
Att Baudin nu vill bli partisekreterare i Socialdemokraterna kan tyckas överraskande. Samtidigt har politiken och S alltid funnits vid hans sida. Redan i sitt första tal som ordförande för Kommunal 2016 deklarerade han att han var en ”stolt socialdemokrat”. Han har från dag ett på ordförandeposten tryckt på vikten av det som kallas facklig-politisk samverkan. I valrörelsen 2018 försvarade han facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna.
Men efter valet såg Kommunal över strategin och ströp partistödet på 3 miljoner kronor.
Några månader senare slog förbundsledningen fast att samverkan med S ska stärkas.
En kommunalare som kämpat för att stärka banden till Socialdemokraterna är Johanna Svensson. Hon är nöjd med Tobias Baudins insatser.
– Den facklig-politiska strategin har blivit tydligare, den var otydligare tidigare. Det är viktigt att Kommunal driver sina frågor, men vi är också beroende av politiker, säger Johanna Svensson.
Han har fått ut Kommunals budskap, han har lyft Kommunal och ökat förtroendet, att vi finns här och är att räkna med och bli lyssnade på.
Hon är facklig företrädare i Falköping-Tidaholm och S-politiker i Falköping där hon sitter i fullmäktige, kommunstyrelsen och tekniska nämnden. Hon har tidigare varit ombud på Socialdemokraternas kongress, men är inte det i år. Sedan 2004 har hon varit ombud på Kommunals kongresser.
Hon anser också att Tobias Baudin är tydlig i opinionsbildningen.
– Han har fått ut Kommunals budskap, han har lyft Kommunal och ökat förtroendet, att vi finns här och är att räkna med och bli lyssnade på, säger Johanna Svensson.
Lena Ericson Höijer konstaterar att den oro som fanns för att Tobias Baudin skulle knyta upp Kommunal med Socialdemokraterna var obefogad.
– Jag tycker inte att förbundet har knutit upp sig till socialdemokratin, utan jag tycker att när det behövts så har man haft en kritisk hållning, framfört kritiska åsikter och försökt driva på partiet, säger Lena Ericson Höijer.
Patrik Strand i Kommunal Skåne anser dock att banden till socialdemokratin märkts tydligare inför kommande val än innan.
– Tidigare var linjen att vi skulle gå ut och tala om Kommunals frågor och vi skulle uppmana medlemmarna att rösta och att rösta på partier som driver Kommunals frågor. Nu är signalen att gå tillbaka till den gamla facklig-politiska linjen att bara ringa runt och uppmana folk att rösta på sossarna. Det kan vara olika i olika delar av förbundet. Jag kan bara tala för hur jag upplever det här i Skåne.
Tobias Baudin har stått sida vid sida med S-ledaren Stefan Löfven på flera av regeringens pressträffar, senast den 9 september när budget-satsningar på välfärden skulle presenteras.
Kanske var det en föraning om hans nya uppdrag. Fast nu blir det utan Stefan Löfven.