Det senare var något han upprepade flera gånger.  Och han lovade kongressen att han nu själv ska pröva på alla jobb inom Kommunal genom att minst en gång i månaden praktisera i kommunalaryrken tills han prövat alla yrken.

Han återkom till jämställdhetsfrågorna flera gånger och förklarade bland annat att det är oacceptabelt att kvinnliga arbetare halkar efter i löneutveckling.

­– Det är dags att bryta trenden och gå från ord till handling. Det är dags att Sverige åter igen blir världens mest jämlika land, sade Tobias Baudin.

 

LÄS OCKSÅ: Baudin vald till ny ordförande

 

Det var över lag ett ideologiskt präglat tal och två av hans hjärtefrågor dök upp. Vinster i välfärden och facklig-politisk samverkan.  Störst applåder fick han när han lovade krafttag mot vinstintresset i välfärden.

– New managementfilosofin i välfärden ska vi skicka till historieböckerna. Detta kommer jag bråka om varje dag så länge jag är ordförande och det är ett löfte jag ger er här i dag, sade Baudin till stort jubel.

Han förklarade också att allmän visstidsanställning ska bort ur lagen om anställningsskydd och han lovade att se till att LO-kongressen om några veckor ska anta samma hållning.

Han deklarerade att han är en stolt socialdemokrat men lovade samtidigt att bråka med regeringen när besluten går i fel riktning.

­ – Vi är inte ett politiskt parti, vi är en fackförening. Det är viktigt att hålla den rågången. Arbetarrörelsen behöver mer mod, mer debatt och högre i tak.

 

LÄS OCKSÅ: Tre ombud om valet av Baudin

 

Han passade också på att hylla avtalssekreterare Lenita Granlund, särskilt för det senaste avtalet med SKL.

– Jag har nog aldrig stött på någon som lyckats med att gå in i en förhandling med att yrka på 400 kronor extra för undersköterskor och sen gå ut från förhandlingen med 500 kronor, sade han.

Till skillnad från när han valdes i onsdags berörde han nu skandalen inom Kommunal, men bara helt kort, och han ville tacka avgående Annelie Nordström för det arbete hon inlett.

– Vi vet att besvikna medlemmar lämnat oss. Men resan mot ett starkare förbund den har påbörjats av Annelie Nordström. Det ska hon ha all respekt för.

Andra löften Baudin gav var att antalet arbetsplatsombud ska öka och att medlemsantalet ska vända uppåt i gen.