Det är Tobias Baudins andra dag på jobbet som Kommunals nya ordförande. I ett hörn i ordföranderummet på Hagagatan vid Odenplan i Stockholm står en hopvikt flyttkartong. Tobias Baudin har varit uppe ”halva natten” och packat upp lådor. På väggarna hänger fortfarande konst som förra ordföranden Annelie Nordström valt. Den vill han inte fotograferas framför. Hans första dagar har handlat om ”högt och lågt”.

– Det har varit praktiska saker som att fixa nyckel och få mejl och telefon att fungera. Men också att försöka sätta mig in i hur det går i avtalsrörelsen. Jag tycker det är enormt kul att komma hit på morgonen, säger Tobias Baudin.

Han har varit LO:s första vice ordförande de senaste fyra åren. Dessförinnan var han Kommunals första vice ordförande i två år. Nu har han nått den högsta positionen i förbundet.

 – Jag vill förbättra våra medlemmars vardag och ju högre upp man kommer, desto större inflytande får man. Att vara ordförande ger den största möjligheten att göra det man tror på.

Är du en maktsugen person?

– En inflytandesugen person, men du får gärna kalla det makt om du vill.

Tobias Baudin har gjort en facklig komet­karriär ­ och pratar som en politiker. Det märks att han är medietränad. Han svarar lugnt på alla frågor och pratar gärna om att han fortfarande tippar med de gamla arbetskamraterna. Han är mån om att inte framställas som en ”fackpamp” på bilderna.

 

LÄS MER: Här väljs Baudin till ny ordförande

 

Det blir inte några revolutionerande förändringar jämfört med hur Annelie Nordström har lett Kommunal. Tobias Baudin har också som mål att öka antalet medlemmar, teckna bra kollektivavtal och påverka politiken i en riktning som blir positiv för medlemmarna. Men han hoppas att Kommunal ska synas mer och satsa mer på den kärnfackliga verksamheten.

Och så är det just det där med politiken. Annelie Nordström har gjort en poäng av att markera Kommunals distans till Social­demokraterna. Tobias Baudin kallade på kongressen statsminister Stefan Löfven för ”vår partiledare”.

– Men vi kommer inte vara en hejaklack, utan vi ska driva på och jag har ställt ett antal krav på Stefan Löfven. Vi behöver få fler beslut som gynnar våra medlemmar, säger Tobias Baudin.

Han säger att det kommer bli mer facklig-politisk samverkan med honom som ordförande, men han vet ännu inte hur.

Tobias Baudin är den första manliga ordföranden i Kommunal på 20 år, i ett fackförbund med 80 procent kvinnor. Han bedyrar att han är feminist och att det är viktigare vad man uträttar än vem man är.

– Vi har en jämställd ledning, och jag tror att vi kommer komplettera varandra på ett väldigt bra sätt.

När Tobias Baudin blev vald beskrev han det som att han nu har kommit ”hem till Kommunal”. Det hem han återkommer till har stora renoveringsbehov efter vinterns avslöjanden om dyra resor och representation med alkohol för medlemmarnas pengar. Tobias Baudin säger att han reagerade på att det bjöds på alkohol när han kom in i förbundsstyrelsen 2004, men säger samtidigt att han också druckit när det bjudits.

– Jag har inte skrivit motioner till vår kongress om att vi ska förbjuda alkohol, utan jag har på något sätt accepterat den kultur som har varit.

Redan på hans tid hade omdebatterade Lyran konferens, som driver konferens- och semesteranläggningen Marholmen, minussiffror. Tobias Baudin har varit med om att fatta beslut om att skjuta till pengar och signerat årsredovisningar med stora förluster. Han har svårt att säga om han borde ha gjort något annorlunda.

– Jag har ställt frågor tidigare. Långsiktigt har man hoppats att det ska vara gynnsamt. Men nu när jag är ordförande kommer jag att följa utvecklingen väldigt noga.

I samma kvarter som Kommunals förbundskontor har Baudin och hans familj sin bostad, en fyrarummare på 116 kvadratmeter. En lägenhet som Kommunal erbjöd honom 2011.

Innan ordförandestriden avgjordes gick Baudin ut och sade att han tänker lämna tillbaka lägenheten den dag han inte längre har förtroendeuppdrag eller anställning i Kommunal.

Men du behöll kontraktet på lägenheten när du gick vidare till LO 2012.

– Jo, men då hade ju Kommunals förbundsstyrelse nominerat mig till vice ordförande i LO. Låt säga att jag får ett annat jobb någonstans, då skulle jag lämna tillbaks lägenheten till Kommunal.

Men inte om det är LO?

– Är det Kommunal som nominerar mig att representera dem, då kan man ha kvar lägenheten.

Han skulle vilja ändra reglerna så att man måste lämna ifrån sig lägenheten när man slutar sitt uppdrag eller anställning.

Det sista året med Annelie Nordström är också året då LO-samordningen sprack, mycket på grund av Kommunals ovilja att stödja en generell låglönesatsning. Kommunal ville hellre peka ut en värdediskriminerad grupp, undersköterskor, och fick stöd av IF Metall och GS-facket.

Tobias Baudin kommer fortsätta på samma linje.

– Jag vill ha en LO-samordning, för när vi håller ihop är vi starkare. Men vill vi få fler att utbilda sig till undersköterskor så måste vi höja lönerna. Så det kommer inte bli till vilket pris som helst. Då kommer inte jag heller tveka att spräcka en LO-samordning i framtiden.

Tobias Baudin

Ålder: 41 år.
Bor: I en Kommunal­ägd fastighet i centrala Stockholm.
Familj: Fru och två döttrar.
Aktuell: Kommunals nya ordförande sedan två veckor tillbaka.

 

Tobias Baudin om …

Vilka som vinner Fotbolls-EM:
– Jag måste säga Sverige. Det går inte något annat. Det blir jättetufft, men det vore bra i alla fall om de tog sig långt i fotbolls-EM.

Sina okända intressen:
– Jag gillar att gå på teater och jag gillar att spela tv-spel, Fifa. Jag gillar också att lyssna på svensk hiphop. Jag tycker att Linda Pira är bra, jag tycker Stor är bra. jag tycker Timbuktu är bra. På Hertsön där jag bodde i Luleå bodde jag nära killarna i Movits. De kanske inte är jättekända. Men deras pappa är fackligt aktiv, så Movits är också en bra grupp.

Sina starka/svaga sidor:
– Jag är långsiktig, strategisk, men också resultatfokuserad, vill nå resultat. Jag är orädd som ledare. En svaghet kan vara att jag är för otålig. Där får man jobba med sig själv och se att Kommunal är en stor organisation och att förändring tar tid.