Tobias Baudin presenterar den nya linjen i en debattartikel i Aftonbladet. Han skriver att Kommunal vill bli en mer medlemsnära fackförening och därför väljer att från och med 2020 inte längre stödja Socialdemokraterna ekonomiskt.

Pengarna ska i stället stanna i förbundet och avsättas till en facklig-politisk fond.

– Tydliga fackliga valrörelser där medlemmar i Kommunal pratar med andra medlemmar är framtiden. Ska vi då skicka i väg 3 miljoner varje år till socialdemokratiska partiet, eller ska vi använda dem själva? Vi har landat i att det är bättre att vi gör det själva, säger Tobias Baudin till Kommunalarbetaren.

Tobias Baudin lyfter fram de aktiviteter som Kommunal genomförde inför valet i höstas, med bland annat en stor ringkampanj och rosa bussar som turnerade i landet. Pengarna i fonden ska kunna läggas på hög och användas till liknande aktiviteter inför nästa val.

Dessutom vill Kommunal satsa mer på facklig-politiska medlemsutbildningar, där ett av syftena är att få in fler kommunalare i kommunfullmäktige och regionfullmäktige runt om i landet.

Vad har du fått för reaktioner från Socialdemokraterna?

– Vi har en ständig och löpande dialog med socialdemokratiska partiet. Det är klart att det finns de som tycker att det här är helt fel väg att gå, men jag är övertygad om att det på sikt kommer gynna även Socialdemokraterna. Den facklig-politiska samverkan ska utvecklas och inte avvecklas, säger Tobias Baudin.

Han betonar också att det inte är missnöjet med regeringens uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna som ligger bakom den nya linjen.

– Nej, det handlar om hur vi kan göra det bättre för medlemmarna. Hur ska vi använda pengarna på bästa sätt? Då har vi landat i att det här är rätt väg att gå.

Vid sidan av det centrala stödet har sektioner inom Kommunal gett ekonomiskt stöd direkt till Socialdemokraterna. Kommunalarbetarens kartläggning inför valet i höstas visade att 15 sektioner ger totalt 530 000 kronor om året till partiet.

De pengarna berörs inte automatiskt av dagens utspel.

– Det är upp till dem själva hur de vill göra och använda sina medlemspengar, säger Tobias Baudin.