Efter en jämn omröstning med 118 röster mot den andra kandidaten Berit Müllerström som fick 88 röster valdes alltså Tobias Baudin till ny ordförande i Kommunal.

Hur känns det här?

– Jag är väldig stolt så klart. Jag är glad och omtumlad. Det har väl inte riktigt landat i mig ännu, Men jag är samtidigt väldigt ödmjuk för den arbetsuppgift som nu väntar.

Hur kommer din vardag påverkas tror du?

– Det kommer bli ännu mer jobb inser jag. Jag har varit vice ordförande i Kommunal, jag har varit vice ordförande i LO. Men det är ett stort steg att ställa sig i främsta ledet som ordförande, men jag är 110 procent laddad för att göra ett bra jobb.

 

LÄS OCKSÅ: KA liverapporterar från kongressen

 

Vad blir den största förändringen med dig som ordförande i stället för Annelie Nordström?

­ – Jag ska ta över hennes arbete, jag vill se över strukturerna. Vi ska öka i medlemsantal. Vi får inte glömma bort varför vi är Kommunal. Vi ska göra livet bättre för våra medlemmar på deras arbetsplatser.

Hur ska medlemmarnas förtroende återvinnas?

– Vi ska fortsätta det arbete som den tidigare ledningen har gjort med tydligare regler, riktlinjer och regelverk. Men vi ska också skapa en struktur som gör att de här reglerna följs. Ingen ska kunna göra avsteg från de här riktlinjerna utan att det uppmärksammas. Jag kan ta med mig mycket av det arbete jag har gjort på LO för att bli en mer professionell organisation. Det vill jag också göra på Kommunal.

En del har sagt att en kvinna måste leda kvinnoförbundet Kommunal, är du bra på att samarbeta med kvinnor?

– Jag är en lagspelare. Det känner jag själv är en av de egenskaper som jag har. Och det vill jag fortsätta göra. Jag har rätt så stor vana av att jobba med kvinnor. Jag har jobbat på sektionen och avdelningen i Norrbotten med kvinnor. Det har funkar väldigt bra också och det kanske är ett av skälen till att jag blivit vald i dag.

Flera av kongressombuden ville ha Berit Müllerström, ser du det som att du får ta över ledningen för ett splittrat förbund?

– Kommunal har en tradition av att det ska vara flera kandidater. Jag har redan känt på reaktionerna här att nu gör vi som vi brukar, nu håller vi hop, nu är vi enade och stöttar varandra in i framtiden och så gör vi det här ännu bättre tillsammans.

 

BERIT MÜLLERSTRÖM: ”Det känns bara tomt”

 

Varför pratade du inte någonting om skandalen i din presentation på kongressen innan du valdes?

– Alla härinne vet vilken tuff tid vi har haft i Kommunal. Det har lett till att vi tappat medlemmar. Jag ska göra allt jag kan för att använda den kunskap, den erfarenhet, den kompetens jag har för att vi ska bli ett förbund som växer igen.

Blir det mer facklig-politisk samverkan nu, flera ombud tycks vänta sig det?

– Facklig-politisk samverkan är viktigt men det handlar inte om att vi ska sitta i knät på socialdemokratin. Det finns bara ett skäl till att vi har facklig-politisk samverkan. Det är att det gynnar våra medlemmar. Jag kommer driva på partiet och se till att de beslut som fattas gynnar Kommunals medlemmar

Motståndet mot vinster i välfärden har ju varit en av dina frågor, ska Kommunal förändra något sina ställningstaganden?

– Kommunal tillsamman med övriga LO-förbund har nu ett gemensamt förslag om hur vi ska begränsa vinster i välfärden att det inte är vinsten som ska vara drivkraften för de företag som finns där, Drivkraften ska svara att leverera den bästa vården, skolan och omsorgen. Annars ska företaget inte finnas där alls.

Du fick stort stöd här inne, men ändå var du inte valberedningens förslag, tycker du det var märkligt?

– Det är svårt. Sen den dagen jag tackade ja till att bli nominerad har jag känt att mitt stöd har vuxit. Så jag kände att det kan gå vägen men jag var absolut inte säker.