Läs vår e-bilaga!

Det är en vecka kvar till julafton. Det är gråmulet och några plusgrader på Marholmen, strax söder om Norrtälje. Alla på förbundskontoret kommer ut med buss för den årliga julfesten på Kommunals kursgård. Snart inser förbundsledningen att de inte kan stanna kvar.

– När vi steg ur bussen stod två Aftonbladet-journalister och väntade på oss. Vi hade en jättetrevlig julfest, men att som förbundsledning vara kvar när några står och försöker titta på oss genom fönstret. Det kändes inte så lyckat, berättar ordföranden Annelie Nordström i efterhand för KA.

Men ännu visste ingen exakt vad Aftonbladet skulle skriva.

 

LÄS OCKSÅ: Stormen – dag för dag

 

Den 13 januari slår Aftonbladets första avslöjande ner i ett kylslaget Sverige. Det handlar bland annat om att porrstjärnan Puma Swede uppträtt när en kund hyrt in sig på Metropol Palais, den krog som Kommunals handelsbolag Lyran driver i Stockholm. När Kommunal under hösten fick kännedom om detta portades kunden.

Förbundskassör Anders Bergström förklarar för KA att mycket av det som ser ut som minussiffror för Lyran handlar om investeringar på Marholmen. För att förekomma Aftonbladet går Kommunal ut med att Bergström vid minst tre tillfällen och ordföranden Annelie Nordström en gång bott privat på Marholmen utan att betala för sig.

– Jag kan bara beklaga och det är mitt eget slarv, säger Anders Bergström till KA.

Han har inga planer på att avgå.

Arga och besvikna inlägg fyller Kommunals Facebooksida. Men detta är bara början.

 

LÄS OCKSÅ: Krav på avgång delar Kommunal

 

Den 14 januari klockan fyra är Kommunals pressrum fyllt till bredden. I strålkastarljuset står Annelie Nordström tillsammans med Anders Bergström. Nya avslöjanden har kommit. Det handlar om julfesten 2014, en tredjedel av notan är alkohol. Som brukligt har de cirka 200 gäst-erna bjudits på två nubbar, öl och en avec.

Medlemmarna blir ännu argare. Dessutom har förbundsledningen och förbundsstyrelsen efter julfesten beställt in rom, vin och öl för 6 140 kronor.

På presskonferensen säger Annelie Nordström att det mesta som framkommit legat på Anders Bergströms bord, som styrelseordförande för Lyran. Hon förklarar att porrstjärnor inte ska förekomma där Kommunal är inblandat. Hon beklagar att både hon och Anders Bergström bott gratis på Marholmen och hon säger att Kommunal ska se över alkoholpolicyn.

Först efter sju och en halv minut släpper hon bomben: Anders Bergström avgår med omedelbar verkan.

Bergströms röst stockar sig en aning när han beskriver hur han jobbat i snart 30 år för Kommunal och att detta är en sorglig dag.

Än en gång är taktiken att förekomma medierna. Bergström avslöjar att han ljugit om något som ännu inte publicerats.

– Det var mer representation på en Londonresa än jag tillstod i en intervju med Aftonbladet.

 

LÄS OCKSÅ: Svårt byta ledning före kongressen

 

Efter presskonferensen publiceras artikeln. Det berättas om lyxiga restauranger, femstjärniga hotell och kostnader på 100 000-tals kronor, allt bekostat av Lyran, och indirekt Kommunals medlemmar.

Ilskna kommentarer fortsätter strömma in. Bilden som många tycks få är att han får bära hundhuvudet för något som hela ledningen har ansvar för. 

När Bergströms fallskärm på knappt två miljoner kronor blir känd är många medlemmar rosenrasande.

Klockan elva fredagen den 15 januari är det krismöte med avdelningarna. De vet redan det som KA strax ska avslöja. På bara två dagar har cirka 1 400 medlemmar begärt utträde ur Kommunal. I vanliga fall är det ungefär 500 i månaden.

Då har ändå inte krisen nått sitt klimax.

Samma dag har Aftonbladet skrivit att förbundsledningen fått lägenheter av fastighetsbolaget Polstjärnan, som ägs av Kommunal och Byggnads. Det kommer fram att inte en enda lägenhet gått till bostadsförmedlingen på 16 år. Detta är helt enligt policyn, som säger att när 50 procent av lägenheterna innehas av Kommunals anställda och förtroendevalda så går lediga lägenheter till bostadsförmedlingen.

Samtidigt som krismötet inleds kommer det ut att utrikesminister Margot Wallström (S) fått en lägenhet genom Kommunal. Hon anklagar Nordström för att ha ljugit om att lägenheter lämnas till bostadsförmedlingen. 

De första rösterna höjs om att fler än Bergström ska avgå.  

Kommunal kallar till ny presskonferens samma dag. Medierna får vänta på en stridslysten ordförande. Väl på plats försvarar hon och förklarar Kommunals lägenhetspolicy. Hon säger att Wallström har missförstått och att Kommunal kan hyra ut till vem som helst, även en utrikesminister.

 

LEDARE: Hur kunde det bli så här?

 

På måndagen den 18 januari kommer nästa dråpslag. Cirka 5 000 medlemmar har nu begärt utträde sedan skandalen började rullas upp. Förbundsstyrelsen har tvådagarsmöte tisdag-onsdag, det mesta handlar om krisen och om Annelie Nordström ska fortsätta.

På morgonen den 20 januari bestämmer sig Annelie Nordström. Hon måste skicka en kraftfull signal till medlemmarna för att stoppa blodflödet. Vid lunchtid står det klart att nästan 10 000 medlemmar begärt utträde.

På eftermiddagen, på samma plats och vid samma tid som en vecka tidigare då Anders Bergström lämnade, står hon åter i pressrummet.

Annelie Nordström meddelar att hon avgår vid kongressen i maj.

Hon presenterar också den åtgärdsplan som förbundsstyrelsen beslutat om. Och hon förklarar att hon tycker att hon behövs fram till kongressen, för att ”städa upp”. 

Men många tycker att hon borde avgå direkt, andra att hela förbundsledningen och även förbundsstyrelsen ska gå.

När denna text skrivs har inga nya skandaler avslöjats. Kylan som hållit Stockholm i ett järngrepp de senaste veckorna har lättat. Annelie Nordström är kvar för att städa på Kommunal.

Detta har hänt

Resorna
Handelsbolaget Lyrans ledning och styrelse åkte på ”inspirationsresa” till London och bodde på femstjärnigt hotell, gick på dyra restauranger och drack alkohol för medlemmarnas pengar. Aftonbladet avslöjade också att en resa till en kongress i Sydafrika förlängdes och delegationen åkte på safari på arbetstid. 

Konferensanläggningen
Kursgården Marholmen har gått med förlust sedan 2002. Dyra satsningar på bland annat en hotelldel. Förbundskassören Anders Bergström har vid flera tillfällen bott där privat utan att betala, ordförande Annelie Nordström en gång. Vittnesmål om dålig arbetsmiljö. 

Krogen
Lyxrestaurangen Metropol Palais drivs i Kommunals regi och går med förlust.
Dess­utom har utomstående företag hyrt in sig och haft evenemang där en porrstjärna deltagit. 

Alkoholen
Stora alkoholnotor, bland annat 110 000 vid ett julbord och extra alkohol till förbundsledningen. Alkohol har tagits från restaurangen Metropol Palais till Kommunals representationsvåning utan att det fanns serverings­tillstånd. KA:s kartläggning visar att Kommunal har en mer generös alkoholpolicy än många andra fackförbund.

Lägenheterna
Kommunal har gett lägenhetskontrakt till personer som inte har med Kommunal att göra, bland annat utrikesminister Margot Wallström och en före detta socialdemokratisk politiker. En förundersökning om misstänkt mutbrott har inletts mot Wallström och Kommunal.

Det här får du för din medlemsavgift

● Ersättning från Kommunals strejkkassa vid en konflikt. De som inte är medlemmar tvingas delta i strejken och går då miste om lön.
● Förhandlingshjälp när din egen lön ska sättas på din arbetsplats och om du råkar i konflikt med din arbetsgivare.
● Rådgivning om du undrar om du har rätt lön, ersättningar och andra villkor.
● Rättshjälp om du behöver stämma din arbetsgivare inför domstol eller för att driva dina krav om rätt till ersättning vid sjukdom eller arbetsskada.
● Facklig utbildning.
● Medlemsförsäkring som hemförsäkring, olycksfallsförsäkring, kompletterings-TGL (livförsäkring) och barngrupplivförsäkring. Inkomstförsäkring som ger ersättning utöver a-kasseersättningen för dem som är med i a-kassan.
●Möjlighet att få sjuk- och efterlevandeförsäkring för dig och din äkta hälft samt olycksfallsförsäkring för äkta hälft.
● Rabatter och andra erbjudanden.
● Tidningen Kommunalarbetaren.