I morgon ska LO:s representantskap fatta beslut om en eventuell samordning mellan de 14 LO-förbunden i kommande avtalsrörelse. Beskedet från Kommunal är att de säger nej till att ingå i denna samordning.

Men Kommunalarbetaren erfar att övriga 13 förbund då kommer att enas om en samordning, med en låglönesatsning för dem som tjänar under 26 000 kronor i månaden.

Tobias Baudin försökte förgäves få LO-styrelsen, där LO-förbunden ingår, att gå med på en skrivning om att Kommunal utöver denna låglönesatsning ska ha rätt att kräva extra för yrkesutbildade medlemmar inom vård, skola och omsorg.

– Men jag fick inget gehör för det, säger han.

Sprickan i LO

Susanna Lundell: Kvinnors arbete måste värderas högre!

Ledare

I går eftermiddag gav han upp försöken att få övriga LO-förbundens stöd för Kommunals krav. Förbundsstyrelsen samlades då och beslöt att förbundet ställer sig utanför en eventuell LO-samordning inför kommande avtalsrörelse. LO-styrelsen fick detta besked sent i går eftermiddag.

Kommunal har inte preciserat exakt vilka de vill satsa extra på, hur många de är eller hur stora löneökningar förbundet vill att de ska ha.

– Vi återkommer om det, men vi tänker på barnskötare, skötare, undersköterskor och andra yrken där det ställs krav på gymnasiekompetens för att få jobb inom vård, skola och omsorg, säger Tobias Baudin.

I avtalsrörelsen 2016 blev det heller ingen LO-samordning. Men Kommunal fick stöd av IF Metall för en undersköterskesatsning. IF Metall lovade att om så krävdes gå ut i strejk för att stödja Kommunals krav.

Den här gången får Kommunal klara sig ensamma. Tobias Baudin tvivlar inte på att förbundet ändå ska lyckas få igenom sina krav, till skillnad från avtalsrörelsen 2003 då förbundet genomförde den största strejken någonsin bland offentliganställda.

Efter fem veckors strejk, med motstånd från politiker, övriga fack och Medlingsinstitutet, avbröts konflikten då utan någon större framgång för Kommunal.

Tobias Baudin tycker att läget är annorlunda i dag jämfört med då.

– Jag tror att vi har ett stort stöd från allmänheten för att få löner som underlättar rekryteringen till bristyrken inom vård, skola och omsorg där det behövs mer yrkesutbildad personal.

Han varnar övriga LO-förbund för vad som kan hända i framtiden om inte Kommunal lyckas med sina krav i avtalsrörelsen.

– Risken är att vi får en utveckling med en välfärdsförsäkring där de med pengar till exempel kan köpa sig en utbildad undersköterska för att klara sina behov. LO:s medlemmar skulle förlora på en sådan utveckling.

Den stora frågan i avtalsrörelsen är industrins märke, som säger att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska vara lönenormerande.

Kommunal har stött denna princip. Men detta under förutsättning att det utöver märket ska gå att göra särskilda satsningar på vissa grupper, som satsningen på undersköterskor 2016.

Enligt Medlingsinstitutet är Kommunal det enda förbund som har lyckats få igenom en satsning utöver märket sedan det etablerades 1997.

Men nu har inte Tobias Baudin mycket till övers för märket.

– Det har inte varit möjligt i år att enas om krav som gör det möjligt för oss att kräva mer för våra medlemmar med yrkesutbildning inom vård, skola och omsorg. I det läget kan jag aldrig försvara märket, säger han.