Rättegången mot mannen som misstänks för våldtäkterna påbörjades den 17 maj och kommer att pågå under en månad. Det väcker känslor hos personal och chefer på Riddarstensgården. En stor del av alla vittnen är anställda eller före detta anställda och i förra veckan hade boendet besök av alla som är medverkar i rättegången för att de skulle se miljön själva.

– Det gick bra. Vi hade ordnat ett evenemang i en annan lokal för att de boende inte skulle bli oroliga, säger Petra Höglund som är verksamhetschef.

Petra Höglund, verksamhetschef på Riddarstensgården.
Petra Höglund, verksamhetschef på Riddarstensgården.

Hon menar att såren rivs upp igen.

– Alla påverkas ju av det här, vi hade ju någonstans passerat den första initiala chocken och kunnat fokusera på den goda vården för de som bor här nu. Samtidigt är det skönt att rättegången blir klar så snart det går.

Var tidigare ostraffad

På sociala medier är det många som ställer sig frågan hur han kunde få arbete på Riddarstensgården från början och varför hans brott inte upptäckts tidigare. Men mannen, som nu är åtalad för våldtäkter på fyra kvinnor som tidigare bodde på Riddarstensgården, var ostraffad när han arbetade på boendet under åren 2015-2017.

Registerutdrag (genrebild).

Så funkar det med utdrag ur belastnings­registret

KA reder ut

Petra Höglund som började förra året och som själv aldrig har arbetat med honom berättar att de anställda hon pratat med fortfarande är chockade över avslöjandet.

– Det var inget man misstänkte om man säger så. Han var känd som en trevlig person. De som jobbat länge och med honom blev förkrossade av detta, säger hon.

Polisen har sagt till mig att vi inte hade kunnat upptäcka det. De som gör sådant här är duktiga på att manipulera. Det här verkade vara en trevlig, hjälpsam person som var bra på sitt jobb.

Petra Höglund, verksamhetschef

En del av dem anklagar sig själva för att de inte förstod vad som pågick. Petra Höglund menar att det var svårt att göra.

– Polisen har sagt till mig att vi inte hade kunnat upptäcka det. De som gör sådant här är duktiga på att manipulera. Det här verkade vara en trevlig, hjälpsam person som var bra på sitt jobb.

Drogtest – det här gäller.

Drogtest på jobbet – det här gäller

KA reder ut

Mannen slutade på Riddarstensgården 2017 eftersom vikariatet tog slut.

– Min kollega som var chef här då minns inte riktigt varför han inte fick förlängt, men som jag har förstått det var för att vi ville ha utbildade undersköterskor eller att vikariatet tog slut när en anställd kom tillbaka från föräldraledighet.

Dömd för stölder

Efter det sökte han och fick arbete inom andra verksamheter inom äldreomsorgen. Han är dömd för stölder på minst två arbetsplatser där han arbetat sedan han slutade på Riddarstensgården. I en hemtjänstgrupp där han arbetade märkte en av brukarna han kom hem till att han stulit från henne. Hon slog larm till personalen och han polisanmäldes av sin närmsta chef. Det slutade med att han dömdes till fängelse för grova stölder hos flera av dem han arbetat hos, vilket Kommunalarbetaren skrivit om tidigare.

Äldrebrotten

Äldrebrott drabbar även hemtjänsten

Nyheter

Om han blir dömd för våldtäkterna som han nu är åtalad för kommer det troligen att bli ett längre fängelsestraff. Åklagaren har redan innan rättegången startade sagt att hon tror att utsikterna för att mannen fälls är goda. Petra Höglund tänker redan på vad som kommer att hända när han kommer ut.

– Det man kan fundera över vad händer efter avtjänat straff, kommer han att söka sig till ett nytt ställe då?

Vill ändra lagen

Hon tycker att man måste införa nya regler för att hindra det. Många arbetsgivare inom äldreomsorgen begär registerutdrag för att se om personer de tänker anställa är straffade tidigare, men alla gör inte det eftersom det inte är lag på att göra det inom äldreomsorgen.

– Inom skolan får man inte anställa någon som inte visat ett utdrag. Så är det inte med de som arbetar med äldre.

Petra Höglund menar att det behövs en samhällsdebatt om att införa lagen också för äldreomsorgen.

– Det hindrar inte att personer som är ostraffade begår brott. Men det blir lite svårare för de som är straffade att begå nya brott.