Det var i början på oktober som en man häktades misstänkt för att flera gånger ha våldtagit två personer som bott på Humanas äldreboende i Lerum. Våldtäkterna ska ha inträffat många år tillbaka i tiden och mannen hade slutat arbeta där sedan länge, men på boendet har mycket förändrats av beskedet och utredningen.

– Helt ärligt så är det jättetråkig stämning och det är några som sagt upp sig, säger Annica Alfredsson som är både arbetsplatsombud och skyddsombud för Kommunal.

Riddarstensgården har under de senaste åren varit känt som ett boende i toppklass och har fått ett flertal utmärkelser och priser. Många i personalen har varit stolta över det och det har betytt mycket för stämningen.

– Det har gett en krydda till arbetet.

Annika Alfredsson.
Annica Alfredsson.

När nyheten om våldtäkterna kom slogs det upp stort. Bland annat rapporterade Rapport, TV4 och många andra riksmedier. Nu får istället många som arbetar här frågor om våldtäkterna och känner att det överskuggar allt annat.

­– Det var ju i oktober precis när allt skulle öppna upp och ta fart igen efter coronanedstängningen. Vi var redan trötta och skulle precis hitta energi igen. Det har gjort det extra svårt. Det är väldigt tråkig stämning på vissa avdelningar. Folk har sökt sig till andra ställen eftersom de inte vill jobba där det varit uppmärksamhet på det här sättet.

När vi talades vid senast skulle era chefer införa flera åtgärder för att stötta er som arbetar i och för att ni skulle kunna bearbeta det här. Har det gjorts?

– Jo. Hade vi inte haft Petra Höglund som chef här så vete sjutton. Hon har satt in många olika åtgärder för att stötta vid ATP och hon tog in en man som stöttade manlig personal – sedan har hon bland annat höjt bemanningen på varje avdelning för att skapa mer luft i schemat. När hon och gruppledarna rör sig i huset frågar de alltid: Hur mår ni? Behöver ni mer uppföljning? Det har också införts en måndagsfrukost varje vecka när vi kan träffas alla i huset.

När vi får toppresultat hör de av sig, men inte nu när det behövs. De kunde i alla fall ha skrivit ett personligt mejl till var och en av oss och frågat hur mår ni?

Hediye Kurt, Åklagare

Däremot finns det en besvikelse bland personalen över hur Humanas ledning agerat.

­– Vi hade velat ha mer stöttning från dem. De har inte varit här sedan det hände. När vi får toppresultat hör de av sig, men inte nu när det behövs. De kunde i alla fall ha skrivit ett personligt mejl till var och en av oss och frågat hur mår ni?

Annica Alfredsson är beredd på att det kommer att dröja länge innan det här får ett avslut.

– Jag tror att det dröjer till sommaren innan det blir rättegång. Det hade varit skönt om det gick fortare.

Åklagare Hediye Kurt vid Åklagarkammaren i Borås vill inte säga något om när rättegången kan hållas, men är tydlig med att det kommer att dröja innan hon väcker åtal.

– Förundersökningen pågår och kommer att göra det i några månader till. Det är en stor teknisk undersökning och vi har förhör med många.

På måndag kommer det att hållas omhäktningsförhandlingar. Det troliga är att mannen kommer att bli omhäktad. Enligt andra källor har alla som arbetat med mannen förhörts och han ska dessutom ha filmat övergreppen.

­– Jag vill inte säga något om det. Eventuellt går jag ut med något i samband med förhandlingen, säger Heydie Kurt.