I oktober kom det chockartade beskedet att en tidigare anställd på Riddarstensgården i Lerum häktats misstänkt för ett flertal våldtäkter. Misstankarna gällde våldtäkter mot fyra personer som bodde på äldreboendet när han arbetade där för fem år sedan och ingen av dem bor längre kvar. Idag kommer åtalet och det står klart att han åtalas för 24 våldtäkter.

– Det är mycket allvarliga gärningar mot äldre personer som befinner sig i ett utsatt läge där de har en beroendeställning till den misstänkta mannen. Kvinnorna har inte kunnat värja sin sexuella integritet, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Hediye Kurt i ett pressmeddelande.

Annika Alfredsson, skyddsombud vid Riddarstensgården.

”Många tänker att de borde ha förstått”

Nyheter

Det var när polisen undersökte en barnpornografihärva som de kom över filmat material på de här övergreppen.

– Han har spelat in övergreppen och misstänks även ha spridit materialet på internet, vilket är en försvårande omständighet. Filmerna och bilderna har fått stor spridning och det är ytterligare ett integritetskränkande agerande från hans sida mot kvinnorna, säger Hediye Kurt.

Presskonferens i dag

Polis och åklagare har arbetat nära Riddarstensgården under hela utredningen och verksamhetschefen Petra Höglund berättar att de redan i förrgår fick information om att det skulle hållas en presskonferens i dag.

– Det var bra att vi fick veta det, men vi har inte fått några mer detaljer eller uppgifter och visste inte att det skulle komma ett åtal.

Häktningen av mannen och brotten han misstänks för har fått stor uppmärksamhet i media. Varje gång det uppmärksammas reagerar personal, boende och anhöriga. Petra Höglund har därför förberett sig för att kunna stötta de som behöver i dag.

”Förhöjd beredskap”

Hon hoppas att rättegången blir avklarad snabbt.

– Vi har en förhöjd beredskap. De som bor här, anhöriga och de som arbetar hos oss ska inte lida men av medias intresse. Det är också viktigt att vi ser till att de får fakta och information direkt från oss.

– Det har varit en väldigt lång process. Det är bra för det beror på att den varit grundlig, men det ska bli skönt att komma till ett avslut. Om alla misstankar stämmer och går att bevisa hoppas vi att det kommer till en dom snart.

Mannen själv förnekar brott. Rättegången planeras att starta den 17 maj.