Jill Åkerman arbetar som undersköterska på Svartedalens äldreboende på Västra Hisingen i Göteborg. För några år sedan kortade Västra Hisingen nattpassen inom äldreomsorgen från tio till nio timmar så att personalen fick arbeta fler nattpass för samma lön. Som KA tidigare berättat om införs liknande schemaförändringar nu på många håll runt om i Sverige, något som väckt massiv kritik bland nattpersonal i många kommuner.

–Vi behöver arbeta tre extra nätter på en sexveckorsperiod. Vi är tröttare, har mindre återhämtning och hinner inte vila upp oss mellan passen. De kortade nattpassen känns verkligen, säger Jill Åkerman.

I september införde hela Göteborgs stad en arbetstidsförkortning för nattpersonalen, från 36,33 timmar till 35,5 timmar för heltidsarbetande nattpersonal. Men för nattpersonalen på Västra Hisingen innebär det inte att nattpassen blir färre. Nu vill nämligen arbetsgivaren korta nattpassen ytterligare, från nio timmar till åtta timmar och femtio minuter per natt.

–Det gör ju arbetstidsförkortningen helt meningslös för vår del, eftersom vi då inte får färre nattpass. När jag hörde det blev jag helt paff, och faktiskt jätteledsen. Det känns som att det är en nedåtgående spiral där nattpassen kortas mer och mer. Vi kämpar för att göra ett så bra jobb som möjligt och jag har alltid tyckt om mitt arbete. Men tillslut tappar ju jag och många med mig lusten att jobba kvar, säger Jill Åkerman.

Enligt Daniel Pus, områdeschef för särskilt boende och korttidsboende på Västra Hisingen, kortas nattpassen för att bättre kunna utnyttja stadsdelsförvaltningens resurser. Han uppger att stadsdelen sparar runt 300 000 kronor per år bara på de särskilda boendena genom att korta nattpassen istället för att låta passen bli färre. Men han vill inte kalla det en besparing.

–De pengarna kommer att användas på andra håll i verksamheten så det är ju inte en besparing. Det här handlar om att vi ska utnyttja resurserna på bästa sätt och få en bra fördelning av personalstyrkan över dygnets alla timmar utifrån de boendes behov, säger han.

Kommunal förhandlar nu om att om ett nytt lokalt heltidsavtal för nattpersonalen på Västra Hisingen. Men stadsdelen och Kommunal är oeniga om förslaget om att korta nattpassen ytterligare. Helen Ericsson som är ordförande för Kommunals sektion på Västra Hisingen är kritisk.

–Det är ett kortsiktigt tänk. Jag förstår att de vill försöka spara pengar på alla möjliga och omöjliga sätt. Men jag tycker att det är helt fel väg att gå, cheferna ska jobba uppåt mot politiken istället. Politiken behöver faktiskt satsa mer resurser än såhär för att vi ska kunna driva en bra äldreomsorg, säger hon.

Som KA tidigare berättat om har Svartedalens äldreboende tidigare testat sex timmars arbetsdag i ett projekt som avslutades 2016. Jill Åkerman tycker att projektet med kortare arbetstid fungerade bra, eftersom det både innebar kortare och färre nattpass för nattpersonalen.

–Jag minns att jag mådde jättebra av det, säger hon.

I kväll kommer Jill Åkerman och hennes kollegor att åka till Orust för att delta i en manifestation mot att nattpersonalen även där fått kortare och fler nattpass.

–Det här pågår på så många platser i Sverige nu. Så vi måste ena oss och kämpa tillsammans, säger Jill Åkerman.

Protesterna mot fler nattpass

Här har personalen protesterat mot fler nattpass:

Har vi missat din kommun? Hör av dig till kajsa.olsson@ka.se!