Tidslinje över avtalsrörelsen, som startar i oktober 2024. De första kan få sin nya lön sommaren 2025, medan andra får vänta till slutet av 2025.

LO-samordningen i slutet av oktober är starten. Senast den 29 november ska de 13 förbunden, bland andra Kommunal, inom LO meddela om de ställer upp på de gemensamma LO-kraven. Förutom lönekraven vill LO att mertidsersättningen ska öka, som ett sätt att angripa deltidsfrågan. Som det är i dag är det billigare för arbetsgivarna att beordra deltidsanställda att jobba över än att betala ut övertidsersättning till heltidsanställda. Här har facken också en färsk EU-dom i ryggen som kan ge högre ersättning till deltidsanställda.

I början av november gick facken i industrin ut med att man kräver löneökningar på 4,2 procent nästa år. Det kan ses som fröet till det så kallade märket som sedan styr löneökningarna under hela den period som kallas avtalsrörelsen. 

Märket är alltså den löneökning i procent som fack och arbetsgivare i industrin kommer överens om. De andra facken och arbetsgivarna på arbetsmarknaden utgår sedan från den siffran när de beslutar om sina egna lönekrav. Men märket är ingen lag utan ett riktmärke som kan anpassas till olika branscher och avtal. 

Extra svåra privata förhandlingar

De krav Kommunal sedan överlämnar till arbetsgivarsidan i kommuner, regioner och kommunala bolag brukar innehålla allt utom just lönenivåer, eftersom man avvaktar märket. Här är det SKR, Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona som är motparten.  

Kraven kan handla om arbetstider och ersättningar för sådant som OB och övertid med mera. 

Sedan rullar det på i början på nästa år med avtalskrav gentemot arbetsgivarna på den privata sidan. Här kan det bli extra långdragna förhandlingar, i alla fall när det gäller vårdavtalen. Det beror på att fack och arbetsgivare aldrig lyckades komma överens om reglerna för dygnsvila, som nu kan hamna i de vanliga avtalsförhandlingarna i stället. 

Ny lön nästa sommar

Industrins avtal går ut samtidigt med SKR-avtalet och det kan innebära att det nya avtalet för kommuner, regioner och kommunala bolag dröjer en bit in i april, beroende på hur snabbt industriförhandlingarna går. Och sen ska det förhandlas lokalt i varje kommun, region och kommunalt bolag. 

Så någon gång nästa sommar/höst kan det slutligen vara bestämt hur mycket just din löneökning blir 2025. För dem som går på avtal som inte ska förhandlas förrän i oktober-november 2025 kommer det dröja lite längre. 

Då går ditt avtal ut 

Här är datumen för när de avtal går ut som berör flest anställda. 

31 mars 2025: Avtalet med SKR/Sobona, för anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag. Berör cirka 500 000 anställda.  

Avtalet med Svenska Kyrkan, för kyrkogårdsarbetare, vaktmästare, barnskötare med flera går också ut den 31 mars 2025. Berör cirka 9 000 anställda 

31 maj 2025: Avtalen för vård och behandling samt för äldreomsorg med Vårdföretagarna. Berör sammanlagt cirka 50 000 anställda. 

31 augusti 2025: Avtalet med Almega Tjänsteförbunden Serviceentreprenad för i huvudsak lokalvårdare. Berör cirka 30 000 anställda. 

30 september 2025:  Flera avtal på den privata sidan går ut. Bland andra avtalet med Vårdföretagarna för personliga assistenter som berör cirka 35 000 anställda och bussbranschavtalet med Sveriges Bussföretag för omkring 24 000 anställda. Även Samhall-avtalet för åtta olika LO-förbund går ut, där Kommunal har knappt 3 000 medlemmar. 

31 oktober 2025: Avtalet för personliga assistenter med Fremia-avtal. Berör cirka 30 000 anställda.