Nattpersonal i Trollhättan ska få sina arbetspass kortade från tio till nio timmar. Det föreslår nu socialförvaltningen i Trollhättan, som hänvisar till att förändringen behövs för att kunna nå heltid som norm senast 2021. Att införa fler och kortare nattpass är en åtgärd som gått som en löpeld genom Sverige, och som väckt stora protester från vårdpersonal runt om i landet.

I Trollhättan har nu över 400 anställda skrivit under en protestlista som lämnats in till kommunen. En av de som skrivit under är Birthe Wiklund som är undersköterska och skyddsombud på Blåvingens äldreboende.

– Jag har arbetat natt väldigt många år men jag har aldrig mått så dåligt som nu. Jag får ont i magen när jag tänker på att de vill införa nio timmars nattpass. Det skulle innebära runt fyra extra nattpass på tolv veckor. Återhämtningen skulle försvinna helt, ingen kommer orka arbeta heltid på ett sådant schema, säger Birthe Wiklund.

På vissa arbetsplatser i kommunen har redan kortare nattpass införts. Undersköterskan Susanne Vinatea Enriquez har arbetat nio timmars nattpass i flera år på äldreboendet Humlevägen 106. Även hon har skrivit under protestlistan.

– Det är jättetufft, jag har ingen tid för återhämtning eller för att vara med min familj. För några år sedan blev jag sjukskriven för utmattningssyndrom, och jag är fortfarande inte helt återställd. Jag hoppas att förvaltningen lyssnar nu när vi slår larm, säger Susanne Vinatea Enriquez.

Vi vill att heltidsmåttet sänks från 36, 20 till 33 timmar för nattpersonalen. Då skulle nattpassen kunna kortas utan att de blir fler.

Fredrik Rydell, Kommunal

Protesterna gäller även att schemaläggningen sedan i höstas centraliserats och sköts av en särskild schemagrupp, istället för som tidigare då schemat bestämdes lokalt på varje enhet. Något som lett minskad delaktighet, enligt personalen.

Nu pågår förhandlingar mellan Kommunal och kommunen. Fredrik Rydell som är ordförande för Kommunal i Trollhättan säger att fackets mål är att arbetsgivaren ska sänka heltidsmåttet för nattpersonalen.

– Vi vill att heltidsmåttet sänks från 36, 20 till 33 timmar för nattpersonalen. Då skulle nattpassen kunna kortas utan att de blir fler. Vi har försökt få till en arbetstidsförkortning under flera år men arbetsgivaren har hittills vägrat, säger Fredrik Rydell.

Lena Johansson är chef för socialförvaltningen i Trollhättan. Hon vill egentligen inte kommentera frågan eftersom förhandlingar pågår med facket. Men hon säger att nio timmars nattpass är en åtgärd som är nödvändig för att införa heltid som norm senast 2021.

– För att uppfylla rätten till heltid behöver vi se över schemaläggningen och använda resurserna på bästa möjliga sätt. Men vi tar personalens oro på allvar. Nu ska vi i ett första steg genomföra en risk- och konsekvensanalys när det gäller nio timmars nattpass. I övrigt vill jag inte uttala mig mer om de pågående förhandlingarna, säger Lena Johansson.

Samtidigt finns en kritik mot att Kommunal inte agerat tillräckligt kraftfullt när kommunen infört kortare och fler nattpass på flera arbetsplatser. Vårdbiträdet Pia Jelkeståhl är en av initiativtagarna till protestlistan, och hon är kritisk.

– Vi tycker inte att Kommunal agerat tillräckligt kraftfullt när nio timmars nattpass började införas på arbetsplatserna, därför gick jag och flera med mig ur facket. Vi drog igång protestlistan själva. Förhoppningsvis agerar Kommunal på riktigt nu, säger Pia Jelkeståhl.

Fredrik Rydell håller inte med om att Kommunal inte skulle ha agerat kraftfullt mot att fler nattpass införts.

– Vi har varit oeniga med arbetsgivaren om fler nattpass ända sedan det började införas. Vi har agerat så kraftfullt vi kan men har inte nått framgång då arbetsgivaren drivit sin linje hårt. Jag vill lyfta att vi får mest styrka om medlemmarna agerar tillsammans med de fackliga företrädarna gentemot arbetsgivaren. Vi är alla facket, säger Fredrik Rydell.