Som KA tidigare berättat har runt 40 000 personer ansökt om yrkesbevis som undersköterska hos Socialstyrelsen sedan tjänsten öppnade 1 juli. Majoriteten av dem väntar fortfarande på att få beviset.

För andra går det betydligt snabbare. Emilia Blomqvist gjorde som så många andra när möjligheten att ansöka öppnade 1 juli. 

– Jag är undersköterska i botten och skulle precis börja söka jobb efter att ha varit föräldraledig och pluggat och kände att det var skönt att ha yrkesbeviset på plats. Den 4 juli fick jag besked att jag behövde komplettera med mina gymnasiebetyg i svenska och gjorde det direkt. Dagen efter fick jag yrkesbeviset på mejlen. Det gick jättefort!

Saknar övergångsperiod

Även om det gick snabbt och oproblematiskt för egen del tycker hon inte att genomförandet av yrkestiteln har fungerat bra:

– Att det införs en skyddad titel är bra, men det var inte särskilt smart att införa det mitt i sommaren. Det borde också ha funnits en övergångsperiod så att man hade kanske två månader på sig från det att man kunde ansöka till dess att yrkestiteln var ett krav för att kalla sig undersköterska, säger Emilia Blomqvist.

Skyddad titel är bra, men det var inte särskilt smart att införa det mitt i sommaren.

Emilia Blomqvist

Hon berättar att hon läst om många andra undersköterskor utan fast tjänst (alla med tillsvidareanställning kan titulera sig undersköterska i tio år även utan beviset) som väntat i över en månad nu.

– Det har fallit ganska illa ut för många som verkligen behövt intyget snabbt, samtidigt säger Socialstyrelsen att de tar alla ansökningar i turordning… Med facit i hand verkar det inte ha fungerat så väl.

Yrkesbevis är en trygghet

Sedan hon fått sitt yrkesbevis har Emilia Blomqvist fått ett nytt jobb. En fast tjänst som stödassistent inom daglig verksamhet i Skövde där hon bor. 

– På den här tjänsten behövde jag inte yrkesbeviset, men det känns väldigt skönt att ha det i bagaget och veta att jag kan kalla mig undersköterska.