Från 1 juli införs en skyddad yrkestitel för undersköterska. I dag har regeringen beslutat om vilken avgiftsklass som gäller för att ansöka om beviset:

–  Det blir den lägsta möjliga avgiftsnivån, 320 kr, som kommer att gälla för ansökan om yrkestiteln undersköterska. Det möjliggör för så många som möjligt att ha råd med ansökan samtidigt som den skyddade yrkestiteln för undersköterskor höjer statusen på yrkesgruppen, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett uttalande.

Undersköterska (genrebild).

Skyddad yrkestitel

Så ansöker du om skyddad yrkestitel

KA reder ut

Het fråga bland undersköterskor

Avgiftens storlek och vem som ska betala den har blivit en het fråga bland undersköterskorna.

Matilda Svensson arbetar som undersköterska på ett äldreboende i Söderhamn. Hon är positiv till att det införs en skyddad yrkestitel eftersom hon menar att statusen på yrket behöver höjas. Men hon tror att kostnaden på 320 kronor för att ansöka om yrkesbeviset kan bli kännbar för många:

– Summan är rimlig, men vi är en lågavlönad grupp och många har inte råd med extra utgifter. Nu har jag en sambo som tjänar mer än mig men så ska det inte behöva vara. Även om det gäller en engångssumma på 320 kronor kan det vara två par nya byxor till ungarna, säger Matilda Svensson.

Matilda Svensson.
Matilda Svensson.

En som varit med och drivit kravet om skyddad titel från start är undersköterskan och riksdagsledamoten (S) Mirja Räihä. ”Jag kommer att ta fajten för legitimation på Socialdemokraternas kongress” skrev hon som ombud från Kommunal i en debattartikel i KA 2017.

Mirja Räihä.
Mirja Räihä.

Nu blir det verklighet, om än i formen av en skyddad yrkestitel.

– Det känns overkligt, men otroligt häftigt att vara med från att skriva en motion om det här till att jag och alla andra undersköterskor nu kan ansöka om titeln 1 juli. Jag kommer att ansöka så fort det bara går!

Handläggningstid på fyra veckor

Reformen betyder att bara den som ansöker om beviset har rätt att använda yrkestiteln undersköterska. För alla undersköterskor som den 1 juli har en tillsvidareanställning finns en övergångsbestämmelse på tio år som gör att de under den tiden har rätt att använda titeln även om de inte ansökt om beviset.

Ansökan om yrkesbevis görs hos Socialstyrelsen, som räknar med att handläggningstiden hamnar runt fyra veckor.