Det är ofattbart att delade turer lever kvar inom Kommunals avtalsområden, dom är en ständig påminnelse om att klassamhället lever kvar år 2024.

Bussförare, undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter lever med dom dagligen. För många är det inte något man ens reflekterar över, det har blivit en norm, en sanning.  

Obetald rast mitt på dagen

Efter mina år i vården vet jag att en delad tur kan betyda att ditt skift startar 07.00 och slutar 21.30.

Vad betyder det i klarspråk? Ja, att du är på ditt arbete när det är som högst arbetsbelastning, och har flera timmar obetald rast på dagen.

Man kan sammanfatta det som riktigt långa och tunga arbetspass utan någon ekonomisk kompensation.

Du är på plats när arbetsgivaren anser att behovet är som störst och sedan när behovet minskar har du några timmar obetalt i väntan på att börja om ditt skift.  

Alla vet att delade turer är dåligt, även arbetsgivaren. Det är allmänt känt att det leder till stress, ohälsa och inte är omtyckt av personalen.

Har du familj är du på jobbet när barnen stiger upp och när dom ska lägga sig, motsatsen till familjevänligt kan man lugnt säga. Sanningen är att det inte är okej, det är sjukt!

Sitta i en buss mitt ute i ingenstans eller i ett personalrum i 4-5 timmar obetalt är riktigt dåliga villkor. Det går inte att snacka bort.

Alla vet att delade turer är dåligt, även arbetsgivaren. Det är allmänt känt att det leder till stress, ohälsa och inte är omtyckt av personalen.  

Gissa varför vi har personalbrist?

Kontraster är intressanta, jobba hemma med datorn ute på balkongen en solig dag eller jobba en delad tur på 14 timmar.

Vissa yrkesgrupper har dragit ifrån Kommunals medlemmar med både lön och framför allt arbetsvillkor. Samtidigt som folk undrar varför det är så stor personalbrist i många arbetaryrken.

Men det handlar om pengar och prioriteringar, det finns aldrig pengar, varken i goda tider eller i sämre tider. Inte ens ett enormt gap med vakanta tjänster och stående bussar får arbetsgivaren att tänka om.  

Kommunal måste ta kampen på riktigt och inte vika ner sig. För det är inte Kommunals problem att det inte finns ”personal” eller ”pengar”, arbetsgivarna får lösa det.

Det är där Kommunal måste ta kampen på riktigt och inte vika ner sig.

För det är inte Kommunals problem att det inte finns ”personal” eller ”pengar”, arbetsgivarna får lösa det. För från vår motpart låter det så varje avtalsrörelse, oavsett om det finns pengar eller inte. 

Hur länge till ska vi acceptera denna skenande ojämlikhet? Hur länge till ska vi acceptera arbetspass och arbetsvillkor som påminner om hur det var för 70 år sedan? Hur länge ska samhället ta det fantastiska arbete Kommunals medlemmar gör för givet? 

Vi förtjänar bättre. Delade turer hör hemma i historieböckerna.

Vi har inget annat alternativ, Kommunals medlemmar kan och ska inte längre acceptera delade turer.