I fredags lämnades stämningsansökan in till Lycksele tingsrätt. Där hävdar åklagaren Petra Götell i första hand att de båda häktade gjort sig skyldiga till människohandel, i andra hand till grov människoexploatering, skriver Arbetet.

De nio thailändska bärplockarna uppges ha blivit lovade kollektivavtalsenliga villkor i den svenska bärskogen.

– I själva verket har de blivit fråntagna sina pass vid ankomst till Sverige, blivit skuldsatta med över 20 000 kronor var för resan hit och varit beroende av paret i förhållande till mat och bostad, säger åklagare Petra Götell i ett pressmeddelande.

Pratat hotfullt med bärplockarna

Åtalet gäller även övergrepp i rättssak. Ett 40-tal bärplockare samlades den 27 september förra året på ett kulturhus i Åsele i Västerbotten för att berätta för myndigheter om arbetsvillkoren de haft i Sverige. De båda åtalade ska då ha dykt upp på platsen och pratat med bärplockarna på ett sätt som uppfattats som hotfullt.

Åklagaren yrkar också på sju års näringsförbud för bärföretagarna.

Enligt pressmeddelandet från åklagarmyndigheten var det totalt runt 150 bärplockare som kom till Sverige, de nio som åtalet gäller stannade kvar och berättade för polisen vad de varit med om. Åtalet gäller perioden mars till september förra året.

Rättegången ska starta 15 maj och arton dagar är inbokade i domstolen.

Samverkat mot arbetslivskriminalitet

Bärbranschen är omtalad som en sektor där människor utnyttjas i Sverige, men bara två fall har tidigare prövats i domstol som människohandel och det var över tio år sedan.

Åklagarmyndigheten uppger i sitt pressmeddelande att dagens åtal möjliggjorts genom samverkan mot arbetslivskriminalitet mellan Åklagarmyndigheten och åtta andra myndigheter.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Kommunalarbetaren och sex andra titlar ingår i LO Mediehus.