Det var för ett par veckor sedan som det blev känt att hemtjänsten i en av Sveriges största kommuner gick upp i krisläge eftersom man hade så svårt att få tag i folk. Sedan ett par dagar menar kommunen nu att ”bemanningsläget har stabiliserats”.

Arbetsgivaren har jobbat på flera sätt, bland annat har kommunen låtit veteranpoolen leverera matkorgar till de äldre. Kommunen har också inrättat en tjänst som personalsamordnare på en av enheterna, den tjänsten fanns inte förut. Dessutom har sjukskrivningarna gått ner, något som gjort läget bättre.

Det är krisläge i äldreomsorgen i Linköping.

Krisläge i Linköpings äldre­omsorg

Nyheter

Kortare raster

Enligt Kommunal har kommunen också kortat rasterna, genom att arbetsgivaren har använt en skrivning i avtalet som möjliggör att lunchrasterna bara blir 15 minuter långa. Det här gör också arbetsdagarna kortare.

– Det har gjort att bemanningen funkar, folk är inte borta så många minuter, säger Therese Waller, sektionsordförande på Kommunal i Linköping.

Hon håller med om att läget är stabiliserat men att det fortfarande är svajigt, i synnerhet på en enhet som ska upphandlas nästa år.