Listan kan göras lång på regioner och kommuner som erbjuder ungdomar extrajobb inom vård och omsorg. I bland annat Sigtuna, Västervik och Ronneby kan unga få betalt för att hjälpa till att läsa tidningen, måla naglarna eller fika med de äldre. 

– Inför kommande pensionsavgångar bland våra medlemmar så ser vi det att det behövs personal, säger Katarina Oveson, sektionsföreträdare på Kommunal i Ronneby.

Katarina Ovesson, Kommunal.
Katarina Oveson, Kommunal i Ronneby.

Här har kommunen anlitat företaget Ung omsorg för att nå ut till elever som går i årskurs åtta och nio i grundskolan. Tanken är att de unga jobbar mellan två och tre timmar i veckan och hittills har cirka 80 elever ansökt om nio lediga tjänster.

– De kommer ju inte ersätta befintlig personal eftersom de inte får göra samma arbetsuppgifter. Men det här kan vara ett sätt att få fler unga att få upp ögonen för yrket, säger Katarina Oveson i Ronneby.

Timlön på 89 kronor

I Höganäs tar ungdomarna också plats inom vården. I slutet av september har omkring tio elever som går i åttonde klass fått extrajobb fram tills slutet av juni 2023. Till skillnad från Ronneby är det kommunens egna kompetenscentrum som ligger bakom projektet. 

Jo-Ann Nilsson, Kommunal i Höganäs.
Jo-Ann Nilsson, Kommunal i Höganäs.

Eleverna jobbar varannan helg, lördag och söndag, och har arbetspass på omkring fyra timmar, enligt Kommunals sektionsordförande Jo-Ann Nilsson. Hon ser dock vissa risker med att ta in unga personer i yrket. 

– Jag tycker i grunden att det är positivt, men däremot har vi varit frågande till om de verkligen hinner återhämta sig. De går även i skolan måndag till fredag, säger Jo-Ann Nilsson.

Kommunen har erbjudit eleverna en timlön på 82 kronor. Kommunal har inte varit med och förhandlat, men tycker att nivån är rimlig. 

15-åringar med a-traktorer

I somras fick Sotenäs kommun kritik när de erbjöd sommarjobbande ungdomar en timlön som motsvarade 20 300 kronor i månaden. Vissa tyckte att det var en alldeles för hög lön för outbildade 16 och 17-åringar. 

I Malung-Sälen valde man en annan väg för att höja bemanningen i somras. Här fick 15 ungdomar med A-traktorer jobb inom äldreomsorgen. Flera har visat intresse för att fortsätta jobba inom yrket, enligt den lokala sektionen.