I går eftermiddag den 25 april bröt konflikten mellan Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation Sobona ut. Den innebär blockad mot övertid, mertid och nyanställningar. 

Kommunals medlemmar ska vara neutrala vilket betyder att de inte ska göra sjuksköterskornas arbetsuppgifter och inte jobba övertid/mertid i stället för frånvarande sjuksköterskor. Men Kommunals medlemmar blir ändå påverkade, enligt flera fackliga företrädare i Kommunals regionsektioner. 

– Självklart kommer det här påverka arbetsmiljön. Det kan bli färre sjuksköterskor på varje arbetspass. Och det kan bli en tyngre arbetsbörda på våra medlemmar, säger Eva Nilsson, huvudskyddsombud vid sjukhuset i Halmstad. 

Kvinnan står i en kontorsmiljö iförd röd jacka med dragkedja och svarta jeans, framför en röd duk med "kinal"-loggan.
Eva Nilsson, huvudskyddsombud vid Hallands sjukhus i Halmstad.

Kan tvingas till övertid

Dessutom är inte alla chefer helt bekanta med arbetsrätten och begrepp som neutralitet, säger hon. 

– Vi har stor omsättning på chefer, många är nya. Och det verkar inte vara ”prio ett” att lära sig arbetsrätt och arbetsmiljölagen. Det finns ett glapp i deras kunskaper om neutralitet och överhuvud taget kring arbetsmarknadskonflikter, säger Eva Nilsson. 

I värsta fall kan det leda till svåra gränsdragningar och att undersköterskor som ska vara neutrala beordras in i stället för sjuksköterskor. Men om arbetsgivaren beordrar skyddsarbete är man tvungen att jobba övertid. Det gäller såväl undersköterskor som sjuksköterskor. Skyddsarbete kan bli aktuellt om det till exempel finns en akut fara om inte arbetet utförs. 

Region Halland är en av de regioner som nämner skyddsarbete i en enkät som Dagens Samhälle har gjort.  

Skyddsarbete och neutralitet

SKYDDSARBETE

  • Skyddsarbete är reglerat i det Kommunala huvudavtalet och innebär att arbete måste utföras om arbetsgivaren beordrar skyddsarbete. 
  • Det gäller sådant arbete som verkligen måste utföra, till exempel för att förebygga fara för människor eller skada på egendom.
  • Det ska inte gälla vardagligt ordinarie vårdarbete. Ska MBL-förhandlas med facket. 

NEUTRALITET

  • Som anställd och inte medlem i fackförbund som är i konflikt har man rätt att vara neutral. Det betyder att man inte ska utföra arbetsuppgifter, som i det här fallet, sjuksköterskor har. Man ska heller inte säga ja till övertid/mertid eller säga ja till nyanställning på Vårdförbundets avtalsområde. 
  • Vårdförbundet har begärt att Kommunals medlemmar ska vara neutrala.
  • Kommunal skriver på sin hemsida: 
  • ”Arbetsgivare kan inte beordra någon arbetstagare att utföra konfliktdrabbat arbete. Om detta sker, be om betänketid och kontakta omedelbart Kommunal lokalt. Vid en direkt beordran av övertid/mertid ska du utföra arbetet för att det inte ska bli en arbetsvägran, men ta kontakt med Kommunal lokalt direkt efteråt för vidare hantering.” 

Oro för samvetsstress

I Region Västerbotten är Titti Hedlund ordförande för Kommunal och hon ser en oro bland medlemmarna. 

– Det är lite att Kommunals medlemmar hamnar i skottlinjen mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet, säger Titti Hedlund. 

Det blir tydligt i de flesta verksamheter som redan är hårt pressade. 

– Det kan handla om frågor om beordrad övertid, vilket vi ser som brott mot lagt varsel. Vår syn är att arbetsgivaren då försöker kringgå varslet, säger Titti Hedlund. 

Kommunalare har hög arbetsmoral

 Den svårighet hon ser med neutraliteten är samvetsstressen. 

– Kommunals medlemmar har en extremt hög arbetsmoral och känner ju så otroligt mycket för de här patienterna. Det upplever jag är jobbigt med neutralitetsfrågan. I övrigt försöker vi vara tydliga med våra medlemmar att vi alltid har rätt att hävda neutralitet, men vi kan inte arbetsvägra, säger Titti Hedlund. 

Kommunalarbetaren har varit i kontakt med flera regionsektioner. Även i Norrbotten och vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ser man risker för krav om övertid och en ansträngd arbetssituation för Kommunals undersköterskor.