Vad är trygghetspension?

SVAR: Det är sjukersättning för dem som fyllt 60 år och är så sjuka att de inte kan jobba längre.

Vad är skillnaden mot vanlig sjukersättning?

SVAR: Prövningen av din arbetsförmåga är inte lika hård. Arbetsförmågan prövas inte mot alla arbeten, utan mot de arbeten du haft de senaste 15 åren. Har du jobbat på ett äldreboende under den tiden så är det jobbet där som Försäkringskassan ska pröva om du klarar av. 

De ska också pröva om du kan ta andra lämpliga arbeten som är tillgängliga. Det betyder i praktiken om det finns en ledig tjänst på Samhall. 

Oväntat få utslitna 60-plussare har sökt trygghetspension, enligt Försäkringskassan.

Få söker trygghets­pension

Nyheter

Måste jag vara sjukskriven för att kunna söka?

SVAR: Ja, i princip. Om du är utsliten men ändå hankar dig fram på ditt jobb är det svårt att visa att din arbetsförmåga försvinner från en dag till en annan. Det kostar inget att försöka få ett läkarutlåtande, men om du fortfarande jobbar är det svårt. 

Men om jag gått ner i tid för att jag är för utsliten för att orka?

SVAR: Du kan ansöka om sjukersättning på den tid du inte orkar jobba. Till skillnad mot sjukpenning så prövas sjukersättning alltid mot 100 procents arbetsförmåga, oavsett om du jobbar till exempel 75 procent. Däremot beräknas ersättningen på den deltidsinkomst du haft. 

Få jobbar kvar efter 64, visar KA:s granskning.

Få i äldre­omsorgen jobbar efter 64

Höjd pensionsålder

Nyheter

Hur sjuk måste man vara för att få ersättning?

SVAR: Din arbetsförmåga ska i princip vara nedsatt för all framtid, på hel eller deltid. Du kan ansöka om sjukersättning på 100, 75, 50 och 25 procent. 

Hur gör jag för att visa att min arbetsförmåga är nedsatt?

SVAR: Boka en tid hos läkaren på vårdcentralen och be om ett läkarutlåtande. Det är inte samma sak som ett läkarintyg. I utlåtandet ska läkaren beskriva hur din arbetsförmåga är nedsatt på ett sätt som gör att du inte kan jobba med ditt vanliga arbete. Det ska tydligt framgå vilka hinder du har för att kunna jobba. 

Pensionär (gerebild).

Så kan utslitna få gå i pension

KA reder ut

Kan jag söka igen om jag redan fått avslag på sjukersättning?

SVAR: Ja, trygghetspensionen är en andra chans för dig som fått avslag. Du kan lämna in en ny ansökan, men det är enbart för tiden från den 1 september som arbetsförmågan bedöms enligt reglerna för trygghetspension. Fram till dess prövas din rätt till ersättning mot de vanliga strängare reglerna för sjukersättning.  

Vilka har egentligen störst chans att få trygghetspension?

SVAR: Det är de som har en tydlig nedsättning av arbetsförmågan samt att möjligheterna till rehabilitering är uttömda. Och som redan sökt och fått avslag på sjukersättning för att Försäkringskassan hävdat att de kan ta ett arbete som skulle kunna finnas i teorin. Tidigare har Försäkringskassan kunnat säga att en person som inte klarar sitt gamla jobb skulle kunna klara ett lättare, stillasittande och mindre krävande arbete. Nu ska det handla om att klara av det jobb man har haft. 

De som har sjukpenning då?

SVAR: Om det bedöms att du inte kan återgå till ditt arbete så kan du be Försäkringskassan pröva möjligheten att byta ut sjukpenning mot sjukersättning.

Hjälp, jag orkar inte jobba till pensionen!

Det kan du göra om du inte orkar

Höjd pensionsålder

KA reder ut

Vilken hjälp kan jag få från Kommunal?

SVAR: Ta kontakt med din sektion och be att få prata med den som är försäkringsansvarig där. Avdelningen har också försäkringsrådgivare som kan hjälpa sektionen med medlemmars sjukförsäkringsfrågor. 

Nästa år höjs pensionsåldern till 66. Hur påverkar det trygghetspensionen?

SVAR: Det innebär att då kan du ansöka om trygghetspension först när du fyllt 61 år.

För att få trygghetspension ska man ha max fem år kvar till den ålder att man inte längre kan få sjukersättning. Det brukar vara det år man kan ta ut full pension, alltså 65 år 2022. När pensionsåldern höjs till 66 flyttas gränsen för att ansöka om trygghetspension fram till 61.

Källor: Lena Törnros, förbundsjurist på fackens juristbyrå LO-TCO Rättsskydd och Kommunals ombudsman Anne-Maria Carlsgård.