Anställda som jobbat minst tre sammanhängande månader under 2020 ska kunna ta ut en fri dag. Det har kommunens politiker beslutat, vilket Nya Wermlands-Tidningen var först med att skriva om.

– Våra anställda har slitit hårt. Det handlar om en extraordinär arbetsinsats och för det ska de kompenseras, säger kommunstyrelsens ordförande Per Lawén (S).

I möjligaste mån ska anställda ta ut en ledig dag den 14 maj. Ungefär 1000 personer berörs och Per Lawén uppskattar att det kostar kommunen runt en miljon kronor.

Från Kommunals håll tycker man att det är en positiv gest från politikerna, men ställer sig lite tveksamt till hur alla deras medlemmar ska kunna ta ut den lediga dagen just den 14 maj.

– Det förstår ju vem som helst att det inte kommer att funka för alla anställda i vård och omsorg, LSS och i förskolan. Men vi har fått till oss att man ska kunna få ta ut en ledig dag i samråd med sin chef, säger Lill Andersson, Kommunal i Forshaga. 

Ser du en risk att det finns anställda som inte kommer att få ut sin lediga dag?

– Det finns en sådan risk. Det är redan svårt i dessa tider att få ut sin semester, säger Lill Andersson.

Men Per Lawén lovar att alla ska kunna få ut sin dag. 

– I möjligaste mån ska alla få ta ut dagen den 14 maj, men har man inte möjlighet ska man kunna förlägga ledigheten en annan dag under året. Vi hoppas innerligt att vaccinationerna kommer i gång så att det blir mer normaliserad verksamhet efter sommaren. Det finns möjlighet att ta ut ledigheten även då. 

Fotnot: Bilden på kommunhuset är licenserad av CC.BY-3.0 via Wikimedia.