Lägstalönerna för städare som är medlemmar i Fastighets kan vara mer än 2 000 kronor högre än för Kommunals medlemmar inom hemstädningsavtalet med Almega Tjänsteförbunden.

Fastighets i region Väst varnar för lönedumpning i en motion som kommer upp på LO-kongressen i helgen och menar att företag i vissa fall kan tillämpa båda avtalen och då kan välja det billigare alternativet, Kommunals avtal. Detta har tidningen Fastighetsfolket skrivit om.

– Det är inte schyst mot de arbetsgivare som försöker spela enligt spelreglerna, säger Jenny Parmstrand, ombudsman för Fastighets i region Väst, till Fastighetsfolket.

Lägstalöner

Kommunals avtal med Almega Tjänsteförbunden, hemserviceföretag:

  • 23 667 kronor, för den som fyllt 20 år.
  • Höjs den 1 oktober till 24 517 konor.

Fastighets avtal med Almega Serviceföretagen, Serviceentreprenad:

  • 26 049 kronor för den som fyllt 22 år.
  • 90 procent av lägstalön för dem mellan 18 och 21 år = 23 444 kronor.
  • Lägstalön höjs den 1 juni till 26 949 kronor.

Skillnader:

  • Innan den 1 juni är skillnaden för en nyanställd 22-åring som går in på lägstalönen i de två olika avtalet 2 382 kronor. 
  • Efter den 1 juni ökar skillnaden till 3 282 kronor.
  • Från den 1 oktober blir skillnaden 2 432 kronor.

Kommunal vill inte kommentera motionen. LO-styrelsen vill avslå den och hänvisar till att om arbetsgivare använder Kommunals avtal på Fastighets område så är det fel och att det är Kommunals och Fastighets gemensamma ansvar att se till att det inte blir så.

Olika åldersgränser i avtalen

Anneli Wiklund jobbar på Hemfrid i Göteborg och går på Kommunals avtal med de lägre lägstalönerna.

Anneli Wiklund i grön t-shirt som tittar åt sidan.
Städare Anneli Wiklund.

– Jag tycker det är bedrövligt att det ska skilja så mycket. Det är skillnad på städning i hem och på kontor och så, men det betyder inte att vi ska ha mindre betalt för det, säger Anneli Wiklund.

Det är olika åldersgränser i avtalen. 20 år i Kommunals avtal och 22 år i Fastighets avtal, De mellan 18 och 21 år ska ha 90 procent av lägstalön i det avtalet. Det gör att om man jämför två 20-åringar med varandra blir lägstalönen 223 kronor högre i Kommunals avtal.

Men en nyanställd 22-åring som går in på lägstalön på Kommunals avtal får alltså drygt 2 000 kronor mindre än om det hade varit Fastighets avtal.

– Kommer man in på lägstalön så är det svårt att komma upp, det går ganska långsamt, säger Anneli Wiklund.