För andra året i rad har Kommunalarbetaren undersökt vilka regioner som erbjuder gratis arbetsskor eller skobidrag till sina anställda undersköterskor. I fjol svarade ingen region att det förekommer, i år svarar två ja.

I Region Uppsala får undersköterskorna ett skobidrag på 400 kronor årligen. Bidraget går att spara till nästa år så att det blir 800 kronor. Även om detta är något som Kommunal har drivit är inte entusiasmen översvallande när vi pratar med Kommunals lokala sektion i regionen.

– Det är väl klart att det är schyst med ett bidrag, men det räcker ju inte till ett par skor, säger Johan Broström.

Måste ligga ute med pengar

Han poängterar också att många tycker att det är svårt att ligga ute med pengarna. Kvittot måste skannas in och pengarna kommer inte förrän på nästa månads lön.

– Men jag tror ändå att det är uppskattat. Och man får köpa vilka skor man vill.

Bara bidrag till blodiga skor

Den andra regionen som har svarat ja på att man har fria arbetsskor är Uppsalas grannregion Västmanland. Där är det dock bara undersköterskor på operation som har tillgång till fria skor, eftersom skorna där ofta blir blodiga.

Från sektionens sida svarar man i Region Västmanland att man driver frågan om fria skor för alla hårt och att man helst inte vill ha det som i Uppsala utan upphandlat, så att det finns färdiga skor att välja på.

Ytterligare tre regioner, Blekinge, Örebro och Halland, svarar att det finns ett politiskt beslut om arbetsskor, men att det inte är infört än. Även i Kronoberg, Kalmar och Jönköping pågår utredningar i frågan.