Det sägs ibland att våra jobb är enkla. Inget kunde vara mer fel.

En fråga som Kommunal ställde till sina medlemmar på Facebook nyligen handlade om vilka arbetsuppgifter man har som få känner till. Inlägget fick snabbt spridning och många svar.

Vi är nämligen experter på problemlösning och relationer, på ansvarstagande och kriser. Nu är det dags att man börja lyssna på oss. En demokrati där arbetarnas röster inte hörs är en svag demokrati. 

Som kandidat till Europaparlamentet är jag övertygad om att EU behöver mer sammanhållning – inte mindre. Sedan två år tillbaka rasar krig på den europeiska kontinenten. Det är inte läge att lägga sig på soffan – det är upp till oss alla att steppa upp. 

Jag vill påverka på plats

Jag tog steget in i den fackliga världen och blev arbetsplatsombud för Kommunal när jag insåg att vi på jobbet måste slåss för bättre villkor – ingen kommer göra det åt oss.

Jag gick in i politiken för att göra vardagen bättre för medborgarna i min hemkommun – Sölvesborg.

Och jag ställer upp i valet till Europaparlamentet med en övertygelse om att man inte kan påverka om man inte är där. Vi måste vara där.

Sverigedemokraterna är experter på att sprida rädsla och hat. De gör det i Sölvesborg och de gör det i EU.

De gör det när de samarbetar med den svenska regeringen och driver Sverige i en mycket farlig riktning. De gör det med hjälp av lögner och trollfabriker.

Nu är det dags att lysa upp mörkret i grottan för alla vet vad som händer när ljusets strålar träffar trollen: De spricker. 

Det behövs fler i Europaparlamentet som har örat mot marken och vet vad som krävs för ett mer solidariskt Europa.

Valet den 9 juni handlar om att välja sammanhållning framför splittring. Bara en stark socialdemokrati kan få bukt med de marknadsmisslyckanden som trettio år av nyliberalism gett oss.

Efter att gång på gång backat i valen till Europaparlamentet ser vi nu ett målmedvetet parti med alla möjligheter att göra ett kanonval.

Jag är stolt över att vara Kommunals kandidat i EU-valet, och en av flera kandidater på Socialdemokraternas lista med LO-bakgrund som är redo att kavla upp ärmarna.

Jag och hela Kommunal kräver att: 

  • EU:s medlemsländer måste tillsammans stå upp för demokrati, jämställdhet och fackliga rättigheter. Kommunal kräver att kraven skärps och att alla medlemsländer respekterar mänskliga fri- och rättigheter. Kvinnors rättigheter ska stärkas och rätten till abort gälla i hela EU.
  • Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige – och arbetsvillkoren måste förbättras i hela EU. Tillsammans kan vi göra mycket mer för att stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet, motverka arbetslivkriminalitet och sätta stopp för att våra skattepengar hamnar i riskkapitalisternas fickor. 
  • Fler med facklig bakgrund i politiken. Demokrati betyder folkstyre – EU ska inte vara ett elitprojekt. Arbete ska inte kunna ställas mot arbetare. Det behövs fler i Europaparlamentet som har örat mot marken och vet vad som krävs för ett mer solidariskt Europa.