Förra veckan damp det ner ett förgyllt kuvert hemma hos närmare 400 anställda på företaget Kavat vård. Inuti fanns information om att en bonus skulle betalas ut på februarilönen. För ledningen var det självklart att ge någon extra.

– Vi har pratat under hela pandemin om att vi vill uppmärksamma alla fina insatser som våra medarbetare gjort, säger Elisabet Keussen, vd för Kavat vård.

Ledningen tog upp frågan om bonus med företagets styrelse och fick klartecken. Alla månadsanställda som jobbat ute i verksamheten i minst sex månader omfattas av bonusen.

– Alla har verkligen ställt upp och jobbat hårt. Det här är till våra coronahjältar. Det går inte att med ord uttrycka hur stolta och rörda vi är över insatserna.

Bonusen har levererats hem i ett guldkuvert?

– Ja (skratt). Vi ville göra något extra helt enkelt och se till att man inte skulle missa det. Vi ville göra det lite mer personligt än att pengarna bara sattes in på kontot, säger Elisabet Keussen.

Elisabet Keussen, vd Kavat vård.

Helene Larsen jobbar på äldreboendet Wallinska i Norrtälje och är glad över bonusen.

– Det är jättebra. Många har varit besvikna över att vi som går på Vårdföretagarnas avtal inte fick någon engångssumma. Det här blir lite plåster på såren. Att få ett personligt brev gör också att man känner sig hedrad, säger hon.

Hennes arbetsplats klarade sig från smitta under våren, men drabbades kraftigt under hösten.

– Vi fick in väldigt mycket smitta och det var många sjuka bland personalen. Ett tag fick vi ta snabbtest inför varje arbetspass. Jag är själv i riskgrupp och ett tag kändes det som rysk roulette att gå till jobbet, säger Helene Larsen.

Hon har fått sina två vaccindoser nu och känner ett visst hopp.

– Snart försvinner besöksförbudet. Vi känner oss mer förberedda nu än när det togs bort i höstas, säger hon.

Kavat vård driver tio äldreboenden i Stockholm och i Norrtälje.