Tänk att ett år som inneburit så mycket slit och lidande även varit ett år av segrar för medlemmarna i Kommunal. Trots att året präglats av extremt hårt arbete, oro och ilska har det samtidigt kokat av kämpaglöd, ”jävlar anamma” och sedan länge förtjänad uppmärksamhet och tacksamhet för det arbete som medlemmarna i Kommunal utför varje dag, pandemi eller ej. När jag tittar tillbaka på året blir jag oerhört stolt över alla de gånger som medlemmarna i Kommunal har höjt sin röst och vägrat att backa. Vi har gång på gång bevisat att en stark fackförening gör skillnad.

I våras tog vi strid för rätten till skyddsutrustning och stängda framdörrar på bussarna. Det är strider som inte borde ha behövts tas, men som Kommunal likväl tog och som lett till stora förbättringar, även om vi inte är hela vägen i mål. Vi har också visat att ett starkt Kommunal vid förhandlingsbordet ger resultat.

Årets avtalsrörelse har varit tuff, trots det har vi lyckats förhandla fram många riktigt bra avtal som innebär högre löner, bättre arbetsvillkor och satsningar på yrkesutbildade för medlemmarna i Kommunal. Och fler bra avtal ska det bli innan året är slut. Att Kommunal valde att sitta vid förhandlingsbordet resulterade också i att de som jobbar inom välfärdens kvinnodominerade yrken nu får en tryggare arbetsmarknad – för första gången på decennier.

Att Kommunals frågor nu ligger högst upp på agendan är inget som skett av sig självt, det är ett resultat av en stenhård kamp som medlemmarna i Kommunal har fört sedan långt innan coronapandemin rullade in över Sverige.

Samtidigt som året har inneburit både upprättelse och segrar för medlemmarna i Kommunal så går det inte att bortse från att hela året genomsyras av konsekvenserna av de problem inom svensk välfärd som Kommunal har larmat om så länge jag kan minnas. Att äldreomsorgen har varit längst ner på politikernas och beslutfattarnas priolista under åratal. När regeringens coronakommission härom veckan presenterade sin rapport om äldreomsorgen så gav de Kommunal rätt på punkt efter punkt. Det är en bitterljuv seger.

Att Kommunals frågor nu ligger högst upp på agendan är inget som skett av sig självt, det är ett resultat av en stenhård kamp som medlemmarna i Kommunal har fört sedan långt innan coronapandemin rullade in över Sverige. Att Kommunal är en fackförening som tar plats, tar strid och kräver sin rätt är och förblir hur det kommer att vara framöver. Det finns inte en chans att vi, efter att den här pandemin är över, går tillbaka till hur det alltid varit. Nu har vi en gång för alla fått bevis på att det inte fungerar. Det är inget snack om saken; det nya normala måste bli bättre än det gamla.