SL blir först i landet med att åter öppna framdörrarna. Det sker den 6 december i Norrtälje. En plexiglasskiva ska skydda föraren från smittspridning när någon kliver på. Samtidigt tas avspärrningarna bort bakom förarplatsen. Enligt SL kommer det att minska trängseln i bussarna.

Successivt kommer allt fler bussar inom SL att återgå till principen ”in fram-ut bak”.

Ulrika Scholander vid Arbetsmiljöverket säger att det aldrig har funnits något förbud mot öppna framdörrar på bussarna i Storstockholm.

– SL var tidigt ute och tog det beslutet själva. Om nu det finns en lösning som även accepteras av skyddsombuden kommer vi inte att agera för att framdörrarna på bussarna ska fortsätta att vara stängda.

Men Kommunal anser inte att det är säkert att skydden förhindrar smitta och lämnade därför den 26 november in en 6.6a-anmälan till arbetsgivaren. Eftersom arbetsgivarens svar inte var tillräckligt skickades anmälan vidare till Arbetsmiljöverket.

Om Nobina trots det öppnar framdörrarna i Norrtälje den 6 december överväger skyddsombuden att lägga ett skyddsstopp.

– Vår prioritet är att skydda våra medlemmar. De har varit väldigt utsatta i coronapandemin, och det vore direkt oansvarigt att lätta på åtgärderna när vi befinner oss mitt i andra vågen, säger Ulf Wallin, facklig samordnare för Kommunal på Nobina Norrtälje, i ett pressmeddelande.

I mitten av december öppnas framdörrarna även på cirka hälften av bussarna som kör regiontrafik åt UL i Uppland sedan Arbetsmiljöverket godkänt en lösning med plexiglas i två bussmodeller där.

– Den anmälan har Arbetsmiljöverket än så länge fått för kännedom från skyddsombudet. Arbetsgivaren har fortfarande tid att svara på kraven och samverka med skyddsombudet. Kommer de inte överens finns anmälan med vid den inspektion som bokas för att ta ställning till Nobinas begäran, säger Ulrika Scholander.

Även Skånetrafiken hoppas i februari nästa år kunna öppna sina framdörrar för påstigande på alla stads- och regionsbussar. Nobina i Skåne har lämnat in en begäran om detta till Arbetsmiljöverket.

Samtidigt har skyddsombud lämnat in en 6.6a-anmälan till företaget som är kritiskt till begäran om att få öppna framdörrarna på bussarna.