Thomas Hoffsten är besviken på arbetsgivaren, Svealandstrafiken – som trafikerar Region Västmanland och Region Örebro län, för att de inte direkt gick med på att stänga framdörrarna i bussarna.

– Vi såg ju hur smittan snabbt började spridas. Bussförare är en utsatt grupp som behövs för att samhället ska fungera.

För fyra veckor sedan lämnade skyddsombud in en 6:6a-anmälan med krav om stängda framdörrar.

Arbetsgivaren sa nej och ärendet gick vidare till Arbetsmiljöverket. Efter några veckor kom så en underrättelse om ett föreläggande till arbetsgivaren om att framdörrarna ska hållas stängda. Och i går kom det definitiva beslutet.

Efter fyra veckor gav Arbetsmiljöverket bussförarna rätt och stängde framdörrarna.

I går kväll, natt och i morse flyttades kortavläsarna bak i bussarna och platserna närmast föraren är avspärrade.

– Våra medlemmar har varit frustrerade över att det har tagit så lång tid. Det har förstärkts av att en av våra förare i förra veckan tragiskt avled i covid-19. Ingen vet var han har smittats. Vi kan inte säga att det skedde på jobbet. Men det ökade oron för att också andra kan bli smittade, säger Thomas Hoffsten.

HR-chefen Carola Lilja tycker att företaget har gjort vad som krävs för att skydda förarna från att bli smittade på jobbet.

– Vi har följt de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkarna i region Västmanland och Region Örebro län gett oss. Vi har inte uppfattat att det krävs en stängd framdörr. Nu har Arbetsmiljöverket fattat ett beslut. Det måste vi respektera, säger hon.