Från och med i dag den 1 juli får personer som tillhör vissa riskgrupper för coronaviruset rätt till ersättning för att stanna hemma från arbetet. Personer som inte kan byta arbetsuppgifter och har ett läkarintyg på att de tillhör någon av de godkända riskgrupperna kan få rätt till en schablonersättning i tre månader, som mest 804 kronor per dag före skatt.

De som får rätt till ersättning kommer dock att få vänta länge på sina pengar, berättade Sveriges radios Ekot i slutet av förra veckan. Att ansöka om ersättningen blir möjligt först i slutet av augusti.

Beslutet att införa en ersättning för personer i vissa riskgrupper har också dragit ut på tiden. Riksdagen klubbade beslutet i förra veckan – ett beslut som många väntat på i flera månader. KA har tidigare berättat om vårdpersonal i riskgrupp som tagit semester av rädsla för att bli smittade på arbetet. 

En av dem som levt med oron är undersköterskan Linda Selin som har svaga lungor. Några veckor in på pandemin skickade hennes chef hem henne från arbetet i äldreomsorgen, men det stod snart klart att det inte fanns någon ekonomisk ersättning som backade upp när Linda inte var på arbetet. Hon fick gå tillbaka till jobbet.

När hon förstod att det skulle komma en ersättning för personer i riskgrupp kände hon lättnad. Men när Linda Selin gjorde en egen risk- och ekonomisk analys hemma i familjen blev det besvärligare.

– Min man har blivit arbetslös under pandemin och ersättningen för riskgrupper är väldigt låg. Jag jobbar 75 procent och skulle få runt 8–9000 kronor och det blir för snävt, säger Linda Selin.

Rent krasst tänker hon att viruset kommer att finnas kvar i flera år framåt, samtidigt som ersättningen för riskgrupper bara ska utgå under tre månader. Nu planerar hon att jobba på i hemtjänsten fram till att hennes sex veckor långa semester börjar 20 juli.

– Jag känner mig ganska skyddad på jobbet ändå, eftersom vi har ett speciellt team som tar alla som vi tror är smittade. Vi har inte den bästa skyddsutrustningen, bara de enkla munskydden, men jag har köpt egna SSP2-munskydd med ventil som skyddar mot virus som jag har tillsammans med visir hos alla vårdtagare, säger Linda Selin.