Linda Selin har astma och drabbades hårt när hon smittades med svininfluensan för knappt tio år sedan. Kort tid efter att hon blivit sjuk tvingades hon till sjukhusvård där hon sövdes ner och låg i respirator i fem dygn.

Nu är hon orolig för vad som skulle hända om hon smittas av det nya coronaviruset:

– Klarade jag inte av svininfluensan är jag inte säker på att jag klarar coronan som ska sätta sig på andningen. Jag har två barn hemma som jag vill se växa upp. Jag är orolig, särskilt när jag kom på jobbet och det är pensionärer som fått feber.

Linda Selin är 36 år och arbetar som undersköterska inom hemtjänst och äldreboende i Enånger. Hon har pratat med sin chef om sin astma och vad som hänt tidigare, och Linda är lovad att inte behöva komma till jobbet om det upptäcks smitta där.

– Men människor vet ju aldrig när de blivit smittade, det kan ta ett par dagar och under den tiden kan jag också smittas och då kan det vara för sent.

Linda Selin fick vårdas i respirator när hon drabbades av svininfluensan 2012.
Linda Selin fick vårdas i respirator när hon drabbades av svininfluensan 2012.

Flera politiska partier diskuterar en eventuell smittskyddspeng, som skulle göra det ekonomiskt möjligt för personer som tillhör någon riskgrupp att stanna hemma från jobbet under coronaepidemin

– Jag tycker att det är helt rätt att skydda oss som är i riskgrupper, så får de som är friska se till att samhället fungerar så gott det går. Jag skulle mycket hellre sitta hemma än att behöva oroa mig som jag gör i dag. Jag har isolerat mig redan nu, och åker bara till jobbet. Min man handlar och sköter allt annat, säger Linda Selin. 

Hon tycker att Sverige borde ha stängt ner skolor och förskolor och att gemene man borde vara mer försiktig med kontakter. Att det är ”väldigt irriterande” att folk pratar om det nya coronaviruset som en vanlig influensa.

– Vissa säger att det är bra att få en flockimmunitet, men det betyder att väldigt många människor ska få smittan och att de helt enkelt vill se en smittspridning. Det betyder att de räknar med att ett stort antal människor kommer att dö. Det är skrämmande. Jag tycker att det är jätteskönt att de i alla fall börjar prata om en smittskyddspeng.

Är du orolig för coronaviruset?

Ann-Kristin Sorle.
Ann-Kristin Sorle undersköterska i hemvården i Helsingborg, huvudskyddsombud, 61 år

– Jag går sedan flera år och får cellgiftsbehandling som påverkar hela immunförsvaret. Jag får det konstant för en hudsjukdom och kommer nog att få fortsätta med det hela livet.

Fortsätter du att arbeta?

– Jag har jobbat i 45 år inom vården och det var först när jag hörde Stefan Löfvens tal i söndags som jag började tänka till och insåg allvaret. Jag hade inte tvekat att vara hemma om det infördes en smittskyddspeng. Hur det än är har jag kommit upp i åren och jag känner en rädsla.  Man skulle ha fattat beslut om smittskyddspeng samtidigt som man tog bort karensdagen.

Har ni gjort riskbedömningar på din arbetsplats?

– Det har inte skett några riskbedömningar sedan detta startade. Men ikväll ska vi träffas alla huvudskyddsombud i Helsingborg, så får vi se. Men omplacering fungerar inte när man jobbar i äldrevården. Min chef sa bara ”du ligger väl i en riskgrupp” men mer har vi inte pratat om det.

Acki Katarina Hurtig.
Acki Katarina Hurtig undersköterska i hemtjänsten i Övertorneå, 57 år

– Jag har högt blodtryck och är infektionskänslig, och råkade ut för en lunginflammation så sent som i våras, men tänker att man måste jobba ändå. Jag känner att jag vill hjälpa mina brukare men självklart tänker jag också på att jag kanske själv utsätter mig för smitta varje dag. Nu har vi inte så stor smittspridning i Norrbotten, ännu. Men det kommer väl.

Hur skyddar du dig?

– Det är svårt att få tag i skyddsutrustning. Vi har precis bytt leverantör och handspriten har varit slut och det är problem med handskar. Vi försöker plocka med om vi hittar privat. Jag har precis varit sjukskriven av läkare en vecka för att jag ätit penicillin och fått sämre immunförsvar, men annars är jag lite av en arbetsnarkoman och är inte den som stannar hemma.

Vore det bra med en smittskyddspeng?

– Nog tror jag att det skulle vara bra för sådana som verkligen är i riskgrupp, kanske värre än vad jag är. Men frågan är hur vi skulle få personal. Skulle regeringen göra något borde de höja lönerna för alla oss som är ute och arbetar i vården. Det räcker inte med applåder från en balkong.

Torbjörn Jerlerup.
Torbjörn Jerlerup undersköterska i hemtjänsten Borgholm, 49 år

– Jag tillhör ingen riskgrupp och är inte så orolig för mig själv, det borde gå bra. Mer för andra och för hur det ska gå i samhället. Jag frågade chefen vad som gällde för alla över 60 som ju tillhör en riskgrupp med tanke på åldern, och därefter finns möjligheten att möblera om i schemat.

Så hos er görs det en viss riskbedömning?

– Det antas som självklart att om man tillhör en riskgrupp så går man inte till personer som hostar, har feber eller andra symtom på influensa. Vi stuvar om i schemat helt enkelt. Vi har haft personal som har uttryckt rädsla. Nu är det lugnt här på Öland än så länge, men det är bra att direktiven är tydliga om att man ska vara hemma vid minsta lilla symtom.