Clara Diefke har jobbat sex i år i hemtjänsten i Falun. Hon var på väg att komma tillbaka från en längre sjukskrivning på grund av utmattningssyndrom.

– Jag ringde min chef för att prata om förberedelserna inför att komma tillbaka. Jag var orolig för hur vi var klädda och så. Det har ju kommit ny information från olika källor att man kan bära på viruset och smitta utan att man vet om det. Jag frågade min chef om vi fick ha munskydd och visir och då sa hon nej, säger Clara Diefke.

Skyddsutrustning (genrebild).

Nya bud om munskydd och visir

Covid-19

Nyheter

Att mest förlita sig på basala hygienrutiner kändes inte säkert. Det har varit en brukare som varit sjuk i covid-19, säger Clara Diefke. Rutinerna i hemtjänsten i Falun är att ställa ut en ryggsäck med ett corona-kit hos dem som man misstänker eller är smittade.

Ska man inte lita på experternas rekommendationer? 

– Jag tycker att varje enskild person har en skyldighet att vara påläst och ta till sig information, inte bara hur det är Sverige utan även utomlands. Jag kan tycka att vi har tagit lite för lätt på corona i Sverige. Jag tycker inte man alltid ska lyssna på sin arbetsgivare, för det handlar väldigt ofta om pengar. Ingen är ju expert på det här viruset än och då är det bättre att ta det säkra för det osäkra och ha skyddsutrustning i förebyggande syfte, säger Clara Diefke.

Jag har alltid älskat att jobba inom vården, men det känns inte som att jag kan stå för att vara undersköterska nu. Jag vill ge de äldre en fin stund.

Clara Diefke

När hon sa till sin chef att hon inte ville jobba utan skyddsutrustning för att inte riskera att smitta de äldre fick hon höra att antingen skulle det bli arbetsvägran eller så fick hon säga upp sig. Då valde Clara Diefke det senare alternativet.

– Det finns ju kommuner som alltid har visir, som i Herrljunga till exempel så jag är inte helt ute och cyklar.

Clara Diefke vet inte riktigt vad hon ska göra nu, men hon vill jobba med äldre på något sätt.

– Jag har alltid älskat att jobba inom vården, men det känns inte som att jag kan stå för att vara undersköterska nu. Jag vill ge de äldre en fin stund. Det var pressat redan innan, men i och med det här viruset blir det ännu värre.

Hon har fått mycket stöd för sitt beslut i sociala medier, men inte från så många kolleger.

– Efter det här så hoppas jag att vi undersköterskor får mer betalt och bättre villkor, säger Clara Diefke.

Marie Brodén, som är tillförordnad medicinsk ansvarig sjuksköterska, säger till Dalarnas Tidningar att Falu kommun följer smittskydd Dalarnas riktlinjer.

– Enligt smittskyddsläkare Anders Lindblom skulle en okontrollerad användning av visir kunna öka smittspridningen och det vore olyckligt.