Barnskötarutbildningarna är för spretiga. Det är Kommunal och regeringen överens om. Och i veckan presenterade skolminister Lotta Edholm (L) ett beslut om att Skolverket under året ska se över barnskötarutbildningarna – både i gymnasiet och på komvux. 

Myndigheten ska ta fram ett underlag till de som bedriver kommunal vuxenutbildning, för att hjälpa dem att bedöma om en person är behörig till barnskötarutbildningen – bland annat vad gäller svenska språket.

När det kommer till gymnasieskolan, och barn- och fritidsprogrammet, ska innehållet i utbildningen bli mer anpassat till just barnskötaryrket. 

Facket välkomnar direktiven 

De nya direktiven gläder facket: 

– Jag skickade ett mejl till regeringen i februari med exakt det här innehållet så vi är förstås jätteglada, säger Kommunals Anders Bucht, utredare på välfärdspolitiska enheten. 

Han menar att ett stort problem med det existerande barn- och fritidsprogrammet är att så mycket av kurserna är valbara. 

– Det är problematiskt att 15-åringar ska kunna välja en så stor del av sin utbildning. 

Detta leder, menar Kommunal, till att studenter som gått programmet har väldigt olika kunskaper. Det gör i sin tur att och kompetensen hos dem som i dag läst barn- och fritidsprogrammet eller gått på komvux varierar stort.

Kommunal har ett kongressbeslut på att verka för att barnskötare, liksom undersköterska, blir en skyddad yrkestitel men så länge gymnasie- och komvuxutbildning spretar så mycket som i dag kan det här bli krångligt. 

– Därför är direktiven välkomna. 

En man i en mörk kappa och glasögon står i ett rum med stark belysning och en diskret bakgrund.
Anders Bucht, utredare på Kommunal.

Krav på barnskötarlyft 

Men mer finns att göra för Sveriges barnskötare, menar Kommunal som nu kräver ett så kallat barnskötarlyft. Ett sådant ska bland annat erbjuda outbildad personal validering

Facket vill inte heller ha yrkestitlar som ”förskoleassistenter” eller ”barnskötarbiträden”, det ska bara finnas förskollärare och barnskötare och i den mån outbildade anställs ska detta poängteras. Dessa grupper ska kallas ”obehöriga barnskötare” och deras anställningar ska kompletteras med konkreta utbildningsplaner. 

På sikt vill även Kommunal att barnskötaryrket, liksom undersköterska, blir en skyddad yrkestitel.

I ett mejl till Kommunalarbetaren uttrycker skolminister Lotta Edholm att regeringen kommer att fortsätta arbetet med förskolan: 

– Det vi gör nu är åtgärder som går relativt snabbt att få på plats. Hur vi kan underlätta och möjliggöra vidareutbildning, validering och kompetensutveckling för fler inom förskolan är en viktig fråga att titta närmare på framöver. Likaså frågan om yrkestiteln. 

Skolministern Lotta Edholm i svart kostym och glasögon står med korsade armar mot en grå bakgrund.
Lotta Edholm, skolminister.

Ekonomiska frågetecken 

Samtidigt betonar Kommunals Anders Bucht också att regeringens förslag om att uppdatera barnskötaruppbildningarna inte kommer med några nya ekonomiska resurser: 

– Hittills har de bara föreslagit utredningar och saker som inte kostar något. Det återstår att leverera, för förskolan behöver pengar. 

Skolministern menar att det är för tidigt att säga vad som behövs för att Skolverkets förslag ska kunna genomföras. Skolverket ska presentera sitt förslag i december 2024. 

Läs mer om Skolverkets uppdrag här.