– Vi är jätteglada för att man gör en satsning, säger Anneli Palmklint, barnskötare och företrädare för Kommunals sektion i Luleå.

– Det är bra för varje enskild person att få kompetensen men det blir också en kompetenshöjning för verksamheten.

Ett arbetsgivaransvar

Satsningen, som Norrbottens-Kuriren var först med att rapportera om, har tagits fram i ett samarbete mellan Kommunal och kommunen. Erbjudandet gäller den som har en tillsvidareanställning eller är vikarieanställd med månadslön.

Annica Backman, verksamhetschef för förskolan i Luleå.
Annica Backman, verksamhetschef för förskolan i Luleå.

Annica Backman som är verksamhetschef för förskolan i Luleå säger att kommunen behöver jobba aktivt med kompetensförsörjning. Både för att behålla de medarbetare man har och attrahera nya genom att visa att man vill satsa.

– Medarbetarna behöver känna att arbetsgivaren ger dem goda förutsättningar för att klara sitt arbete. Det här är ett arbetsgivaransvar som vi försöker ta.

Satsa på barnskötare

Hon tror också att satsningen kommer att göra skillnad i förskolan och stärka kvalitén.

– Det finns två bärande yrkesroller i förskolan, yrkesutbildade barnskötare och legitimerade förskollärare. Vi behöver satsa i båda spåren, även när det gäller de yrkesutbildade barnskötarna, de fyller en väldigt viktig funktion i den svenska förskolan.

Utbildningen kommer innebära en dag i veckan med teoretiska studier, den arbetsplatsförlagda delen matchas mot personens ordinarie anställning. Runt 50 personer kan bli aktuella för att gå utbildningen som genomförs i omgångar med start hösten 2023. Satsningen kostar åtta miljoner kronor och finansieras av barn- och utbildningsförvaltningen och Omställningsfonden.