Kommunal och SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, samt Sobona har i flera månader förhandlat om ett nytt avtal för omkring 540 000 anställda i kommuner och regioner. Nu står det klart att förhandlingarna har strandat, vilket betyder att de avbrutits. Enligt Kommunal vill SKR försämra avtalet.

– Vi står långt ifrån varandra, SKR har inte velat hitta lösningar. Vi har gett förhandlingarna mer tid, avtalet gick ut sista mars och vi har förlängt det. Slutbudet i dag var ingenting vi kunde acceptera, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

För Kommunal är det viktigt med ett sista datum för när den nya lönen ska betalas ut. 

– Det har varit ett stort problem att man håller inne medlemmarnas pengar. Vi kan inte acceptera att medlemmarna ska låna ut sina pengar till kommuner och regioner som inte betalar ut nya löner i tid. Det här har vi velat lösa, det borde vara självklart att få in i avtalet. Men det saknas i slutbudet, säger Malin Ragnegård.

Beslut ska tas nära medlemmarna

När det gäller dygnsvila har Kommunal krävt att dispensregeln slopas för brandmän och personal inom LSS och att arbetstidsnämnden ska tas bort. I stället vill Kommunal ha lokala beslut om dispens från reglerna om 11 timmars dygnsvila. 

Har SKR sagt nej till att kravet på dispensförfarande ska upphöra?

– Vi vill att de här besluten tas nära medlemmarna, på arbetsplatsen och inte via en nämnd. Det har man inte velat diskutera. I slutbudet låg snarare försämringar från det läge som vi har i dag med dispenser. Så vi anser att det skulle bli ännu svårare att få till en bra och hållbar verksamhet för medlemmarna som jobbar i de här branscherna, säger Malin Ragnegård.

Konflikt är en väg att gå

SKR:s förslag skulle enligt Malin Ragnegård leda till försämringar i fler verksamheter och inte heller lösa de problem som finns inom LSS och räddningstjänst. Därför säger Kommunal nej till SKR:s förslag om nya undantag för räddningstjänsten när det gäller dygnsviloreglerna.

Blir det konflikt nu?

– Nu har vi precis sagt nej till slutbudet och behöver analysera och fundera över det. Så återkommer vi så snart det bara går. Det är klart att konflikt är en väg att gå, men det är också det sista steget man har för att nå en lösning. 

Vad är alternativet till en strejk när ni sagt nej?

– Nu är det upp till SKR att säga att vi är villiga att mötas vid förhandlingsbordet med andra lösningar för att komma framåt i frågan. Det är så klart det vi hoppas på. Vi hoppas på förhandlingsvägen, men att varsla om konflikt är alltid något som man får ha med i beräkningen, säger Malin Ragnegård.

SKR vill se nya undantag från reglerna om dygnsvila

SKR och Sobona anser inte att de föreslagit några försämringar när det gäller reglerna om dygnsvila. I stället anser arbetsgivarna att reglerna för arbetstidsförläggning blir enklare.

− Vi är alltid redo att hitta lösningar vid förhandlingsbordet, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef, SKR i ett pressmeddelande.