Många tvingades i fjol vänta till efter sommaren på att nya lönen betalades ut. Trots att löneökningen gällde från 1 april var det ett 50-tal kommuner och regioner (se hela listan nedan) som betalade ut lönen först i september eller ibland ännu senare.

Längst tvingades anställda i Härjedalen vänta, de fick den nya lönen i december. Det visar en undersökning från Kommunal som har besvarats av 283 kommuner och regioner.

– Det är helt oacceptabelt att det är så många som har hållit inne pengar, säger Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård.

Kommunal: ”Respektlöst”

Hon säger att det är en ”hygienfaktor” att man ska få sin lön när avtalet är klart.

– Här har vi förhandlat fram löneökningar som var väldigt efterlängtade. Att då kommuner och regioner gör så är respektlöst. Det är som om kommunerna tar räntefria lån från medlemmarna i Kommunal.

Är det bara arbetsgivarens ansvar, det är ändå två parter som förhandlar?

– Det kan självklart vara så att man inte kommer överens, men det är väldigt många fall där de lokala förhandlingarna varit avslutade och man ändå inte betalat ut löneökningarna. Det är anmärkningsvärt att löneutbetalningar kommer som en överraskning för kommuner och regioner. 

”Så svårt kan det väl inte vara?”

Göteborgs stad betalade ut de nya lönerna i november i fjol. Evabritt Nilsson som är vårdbiträde i hemtjänsten där hoppas att årets nya löner ska betalas ut till sommaren.

– Om avtalet är klart 1 april och lönerna är satta så borde vi få dem senast i juni, så svårt kan det väl inte vara? säger hon.

Hon har redan haft sitt lönesamtal. Chefen sa att lönen skulle komma tidigare i år, men kunde inte säga när. 

Arbetskamraterna i hemtjänstgruppen Gyllenkroksgatan Östra har redan börjat prata om löneutbetalningarna och undrat om de kommer att dröja i år också. Att lönen blev sen i fjol ledde till irritation, berättar hon.

– Vi spydde galla. Jag minns inte att vi fick någon förklaring till varför det blev så sent, säger Evabritt Nilsson.

Osäkerhet inför årets avtal

I Karlstad betalades de nya lönerna ut i oktober i fjol. Susanne Thåg som är stödassistent tycker inte att det var rimligt.

– Det är en rättighet att få nya lönen i tid, det ska inte dröja ett halvår, säger hon.

På Granhults gruppbostad där Susanne arbetar finns redan nu en osäkerhet om det ska bli i år.

– Jag fick en fråga häromdagen: kommer vi få vår lön tidigare i år? Jag sa att det har jag inget svar på det, men jag hoppas ju det, säger Susanne Thåg, som också är arbetsplatsombud.

Stödassistenten Susanne Thåg i Karlstad får vänta till november på nya lönen.
Stödassistenten Susanne Thåg i Karlstad får vänta till november på nya lönen.

Facket vill ha deadline

Nu driver Kommunal i avtalsförhandlingarna med SKR att det ska finnas en deadline för när nya lönen ska betalas ut.

– SKR håller med oss om att det här självfallet ska hanteras skyndsamt. Vi behöver reglera det i vårt centrala kollektivavtal, säger Malin Ragnegård.

Hur lång tid ska arbetsgivarna få på sig?

– Jag vågar inte säga exakt hur det kommer att bli.

Kan det här bli ytterligare en sak som kostar för Kommunal i avtalsförhandlingarna? Alla förbättringar för medlemmarna brukar ju arbetsgivarna ta betalt för?

– Jag förutsätter att vi inte ska betala för det. Det här borde vara en självklarhet och det är det på de allra flesta håll.

Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal.
Malin Ragnegård, ordförande för Kommunal.

Viktigt när räntorna stiger

Arbetsplatsombudet Susanne Thåg i Värmland säger att en deadline är en god idé:

– Finns det ett fixt datum för när ska man betala ut pengarna behöver man inte fundera på hur det ska bli. Då är det lika för alla, det är en bra lösning.

Hon tycker att det är viktigt att löneökningarna betalas ut så snart som möjligt nu när räntorna och matpriser är höga. 

– Alla pengar är viktiga för barnfamiljer och ensamstående. Och det är våra pengar.

I Karlstad förhandlar Kommunals ombudsman Michael Denker med kommunen:

– Vi vill att medlemmarna ska ha sin lön så snart som möjligt. Om man får ny lön i april så är det rimligt att få sin löneförhöjning i maj, säger han.

Deprimerad man står och tittar ut genom fönster.

Sen lön gör att sjukskrivne Mikael går miste om 6 000

Löner