Lång ifrån alla tar långhelg på valborg och första maj. Speciellt inte de omkring 80 renhållningsarbetare som ska städa upp efter studentfirandet i Lund. Daniel Dahl är en av dem som plockat tomburkar och filtar i dagarna två.

– Jag brukar säga att jag jobbat tio valborgar, men det räcker inte längre. Jag är nog uppe i 15 nu, berättar han. 

I år sken solen över Stadsparken – där över 20 000 valborgsfirare brukar samlas från tidig morgon till sen kväll. Termometern visade 20 grader. 

– Lite FÖR bra väder, skrattar Daniel Dahl som berättar att han var förbi parken vid 09.30 på tisdagsförmiddagen. 

– Då kunde jag inte ens se gräset för att det var så mycket folk. 

En man med solglasögon och en neongul skjorta håller sin smartphone för en selfie i en park. Scenen inkluderar blommande påskliljor och en staty i bakgrunden.
Daniel Dahl.

Städar runt klungor av studenter

Under dagen är Stadsparken avspärrad för ”den stora spontanfesten”, som Daniel kallar firandet. Klockan 15 tystnar musiken och besökarna måste väck – då är det nämligen dags för renhållningsarbetarna att göra sitt.

– Men i början har vi alltid lite problem med att få folk att flytta på sig, förklarar Daniel Dahl. 

De får städa runt omkring klungor av förfriskade studenter som tagit fram gitarrer och börjat spela egen musik. Om det blir för svårt kan de be poliserna att säga till. 

– I annat fall har vi fina lövblåsare vi kan starta, säger Daniel Dahl med ett fniss. 

– Men det har ju i och för sig hänt att folk sitter kvar trots att det flyger fimpar och kapsyler runt dem, lägger han till. 

Med alkohol kommer stöket 

Men när de stora lastmaskinerna kommer brukar massorna ge sig.

Gräsmattan blir tom på folk, men inte skräp. Daniel Dahl säger att det finns flera containrar där valborgsfirarna kan slänga sina plastpåsar, filtar, brassestolar och tomglas. 

– Studenterna försöker ta sitt ansvar, det ser man ju. Men sen går vettet ur dem efter halva dagen och då går det utför. 

Med alkoholen kommer stöket. Och efter en första omgång städning ska majbrasa roddas upp och parken åter igen fyllas med folk. Och skräp. Dagen därpå, den första maj, är renhållningsarbetarna tillbaka.

Men Daniel Dahl tycker ändå att det är roligt att jobba valborg: 

– Det är en annorlunda dag och man ser studenterna som har kul, säger han. 

Tim jobbade sin första valborg

Också Tim Kedmark, park- och renhållningsarbetare i Uppsala, har tyckt att det varit lite spännande att jobba valborg. I år var hans första gång.

– Man hade ju hört om hur det är från kollegor. Att det skulle bli kaos, säger han. 

Och kaos blev det:

– Jag har aldrig sett så mycket skräp i hela mitt liv och då sa ändå kollegorna att ”du skulle sett hur det var förra året”.

Kommunen hade hyrt in extrapersonal dagen till ära och runt 60 personer jobbade med att hålla Uppsala rent efter valborgsfirandet, berättar Tim.

”Badade i skräp”

Mest har han plockat matrester och förpackningar. På Stora torget kunde man inte ens se stenplattorna på marken för att där låg så mycket plocksallader och påsar från snabbmatsrestauranger.

– Det kändes som att jag badade i skräp. Och sopkärlen var så överfulla att jag fick matrester över hela mig. Tur nog hade jag extrakläder i mitt skåp, för jag har aldrig varit så äcklig i hela mitt liv!

En lång dusch väntade Tim när han kom hem i går.

Men än är det inte över. Också på torsdagen, två dagar efter valborgsmässoafton, finns skräp kvar att plocka.

– Busshållplatserna är fortfarande proppfulla, så jag har lite att stå i, säger han och skrattar.