Det har gått några år sedan Halmstads kommun som första arbetsgivare införde bonus till de äldre medarbetare som jobbar vidare i stället för att ta ut pension. Ett fyrtiotal anställda tog del av erbjudandet 2022 och intresset ökar både från dem och andra arbetsgivare.

– Flera kommuner har hört av sig, bland annat Malmö och Helsingborg, säger förhandlingschef Leif Johansson.

Falkenbergs kommun har gått ett steg längre och redan infört systemet för sina anställda. Under 2023 var det fem personer som arbetade mot bonus och nu hoppas man att det ska bli fler.

Inga yrken beviljas bonus per automatik

– Som alltid med nya saker tar det tid med genomförandet, säger Bengt Erik Johansson, förhandlingschef och tillförordnad hr-chef.

I första kullen finns socialassistenter och en elevassistent. Förhoppningen är att det ska sprida sig till fler branscher, som äldreomsorgen där det i dagsläget finns ett stort behov av personal.

– Men det finns inga yrken där anställda kommer att beviljas bonus per automatik. Det måste vara ett bristyrke och det är chefen på varje arbetsplats som avgör om den person som söker har en kompetens som saknas på just den arbetsplatsen.

Han säger att pensionsåldern har ökat i kommunen under de senaste åren men att de vill att ännu fler av de över 3 500 medarbetarna arbetar högre upp i åldrarna. Han uppskattar att det i dagsläget finns 65 anställda som är över 65 år i kommunen. Bonusen på 75 000 kronor är ett sätt att få fler att arbeta längre. 

Kommunal: Förbättra arbetsmiljön

– Ett första mål är att det blir över hundra. Fler lockas nog av att arbeta kvar med bonus, men det är inte säkert att alla uppfyller krav vi ställer för att få den, säger han. 

Bland annat krävs det att man arbetat tio år för att ta del av pengarna.

– Men många uppskattar att det är en jämställd åtgärd. Det spelar ingen roll hur mycket du tjänar. Bonusen är samma för alla.

Maria Jörnmalm Andersson är ordförande för Kommunal lokalt. Hon har egentligen inte något emot bonus för äldre men menar att arbetsmiljön och bemanningen måste förbättras.

– Allt som får upp lönen är bra och här handlar det om en bonus på 75 000 för heltid. Men sedan ska man orka också och få förutsättningarna, säger hon.

Maria Jörnmalm Andersson i glasögon på ett kontor.
Maria Jörnmalm Andersson, Kommunal.

Jobbonus för pensionärer – hur funkar det?

  • Alla över 65 år som arbetat mer än 40 procent de senaste tre månaderna kan söka.
  • I Falkenberg gäller det bara den som arbetat över tio år i kommunen
  • Intresse anmäls till närmsta chef som beviljar om kompetensen behövs. 
  • Bonusen för heltid är 75 000 kronor oavsett vad du tjänar och är skattepliktig.