Under de senaste åren har personalen inom förskola, fritidshem och den anpassade grundskolan fått rejäla ytterkläder i form av fleecetröjor, skalkläder, termobyxor, vinterjacka och mössa. Kläder som passar i alla väder. I år kompletteras arbetskläderna med ett par rejäla stövlar som håller ner till -40 grader. 

– Det som till slut drev i gång mig var när en i personalen kom i sina joggingskor och tog på sig en extra socka när det var -10 grader ute, säger Linda Ahlgren. 

– Vi står ute året om i alla väder. Det är en arbetsmiljöfråga och det var så jag drev det, säger hon.

Kläderna man arbetar i slits ut

Hon förklarar också att det handlar om ekonomi för de som arbetar inom barnomsorgen. De som kan håller sig med två garderober eftersom kläderna på arbetet utsätts för väldigt kraftigt slitage. Men alla har inte råd att ha dubbel uppsättning av ytterkläder.

Linda har drivit frågan i olika forum för samverkan, pratat med politiker och fått dem att lägga motioner till nämnden som så småningom fattat de beslut som behövts. Resultatet är väldigt positivt och hon är stolt över politikerna i Kumla kommun som nu själva driver på i den här viktiga frågan. 

Men helt friktionsfritt har det inte varit. Inledningsvis stötte hon på ett visst motstånd, som till exempel att pengarna skulle behöva tas från barnens verksamhet. Ett argument som hon mötte med att mår personalen bra, då gör även barnen det. 

Traditionellt kvinnlig arbetsplats

Det är också en betydelsefull fråga för anställda i traditionellt kvinnodominerade yrken. Linda Ahlgren säger:

– På min arbetsplats är det en man och 14 kvinnor. Det är ett typiskt kvinnodominerat yrke och man är i sin bubbla. Ser inget annat. Men så pratar man med personer i andra yrkeskategorier där arbetskläder är en självklarhet. 

Kommunalarbetaren har tidigare skrivit om hur rätten till arbetsskor skiljer sig mellan traditionellt manliga yrken och de mer kvinnodominerade.

– Det här är en viktig fråga som Kommunal driver och har fått igenom i fler kommuner. Det ger ringar på vattnet, säger Linda Ahlgren.

Lindas tips om du vill driva frågan om arbetskläder

  • Driva frågan i olika samverkansforum och träffa politiker. 
  • Argumentera för arbetsmiljö och jämställdhet.
  • Mår personalen bra, då mår barnen bra.
  • Ge inte upp!