Kampen för arbetsskor har varit lång i Västerås. Först försökte Marie Wiberg med en namninsamling, men det var inte så många som skrev under. Då bestämde hon sig för att i stället gå den politiska vägen, hon sitter i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet.

– Jag skrev en motion till fullmäktige i februari förra året. Den blåa sidan röstade emot så det blev inga skor. Efter sommaren blev det en ny konstellation som bestämde. Då hade mitt parti som krav att det skulle bli fria arbetsskor till vård- och omsorgspersonal.

Får välja mellan fem sorter

Och i våras blev skorna verklighet. Kommunen har upphandlat skor från ett företag, och personalen kommer att få ett nytt par varje år. De har fem olika sorter att välja på. Reformen gäller tillsvidare- och månadsanställda. Timvikarier får skor när de har arbetat 165 timmar.

– Kollegorna är positiva och tycker att de är jättesköna. Jag har inte hört något negativt, säger Marie Wiberg.

Har du några tips på hur man ska bära sig åt för att få arbetsskor?

– Ja, ta hjälp av sin sektion och av politiken. Man har ändå facklig-politisk samverkan eller facklig-politiskt samarbete.