Det stora medlemstappet från 2022 då Kommunal förlorade över 11 000 medlemmar har stoppats. Då trodde förbundet att det fanns ekonomiska orsaker till att man inte attraherade lika många som tidigare. 

– Nu tror jag att den sänkta medlemsavgiften gjort stor skillnad. Den har gjort det möjligt för många att ha råd att stanna kvar eller att gå med, säger Jessica Leiding.

Nästan 50 000 nya

Under 2023 fick Kommunal nästan 50 000 nya medlemmar vilket ger ett plus på 3 314 totalt jämfört med föregående år. Detta efter avdrag för pensionsavgångar, personer som lämnat yrket eller gått ur Kommunal.

– Med ett svintufft ekonomiskt läge är det verkligen ett styrkebesked. Hyrorna och bolånen höjs, det är inflation och folk har knappt råd att tanka bilen samtidigt som fler människor ändå tycker att det är viktigt att gå med i Kommunal. Det är jättekul.

Missar målet för antalet medlemmar

Kommunal har tidigare satt ett mål om att vara 600 000 medlemmar år 2030 och ett delmål om 550 000 medlemmar år 2025. Det året kryper närmare samtidigt som medlemsantalet på 506 183 ligger betydligt lägre.

Nu öppnar Kommunal för att målet kan komma att justeras:

– Det kan finnas skäl att justera målet till rådande läge och antalet anställda som finns i dag. När vi tog målet räknade vi på hur många vi trodde skulle finnas anställda framåt men det ekonomiska läget har påverkat förutsättningarna. Vår högsta prioritet är organisationsgraden.

Hemlighåller organisationsgraden

Hur organisationsgraden ser ut, det vill säga hur många av de anställda inom Kommunals yrkesgrupper som är medlemmar, vill Kommunal dock inte berätta.

– Nej, det gör vi inte. Enbart utifrån att vi inte vill att arbetsgivarna ska veta hur starka eller svaga vi är, säger Jessica Leiding.

Medlemsvärvning har varit en prioriterad fråga för Kommunal de senaste åren och kommer att så förbli. Jessica Leiding menar att det handlar om att fortsätta arbetet ute på arbetsplatserna.

Jessica Leiding, Kommunal.
Jessica Leiding, Kommunal.

Vill öka med 10 000 medlemmar

– Det går att styra om i vår verksamhet för att kunna vara ute och möta folk öga mot öga. Det personliga samtalet är otroligt viktigt. Att vara ute och ställa frågan: ”Är du medlem?” och att prata om alla frågor vi driver. Att vi växer visar att vi är mycket mer på tå än tidigare.

Vad är målet för medlemsvärvningen 2024?

– Målsättningen är att gå åt rätt håll. 10 000 fler medlemmar vore fantastiskt, men är det realistiskt?

Är det realistiskt?

– Nej. Men om vi ökar medlemsantalet och ökar organisationsgraden är det bra.

Kommunal har också ett studerandemedlemskap som är gratis, den gruppen räknas inte in i medlemssiffrorna i artikeln.