Anställda i privat verksamhet har varit mindre nöjda med Kommunal, det visar medlemsundersökningar. Därför ska nu facket bli mer aktivt på arbetsplatserna. 

I dag finns ett hundratal regionala fackliga ombud, RFO:n, på Kommunals sektioner runt om i landet.  På hel- eller deltid stöttar de privatanställda medlemmar. Nu blir det i stället färre personer som ska göra detta. Från den 1 september tar drygt 60 ombudsmän över, en del av dem är tidigare RFO:n. Ombudsmännen ska utgå från de 13 avdelningar som Kommunal delat in landet i. Deras uppgift blir att bygga upp facklig verksamhet på arbetsplatserna.

Vad blir skillnaden för den som är medlem?

– Egentligen inte så stor. Tanken är att du fortfarande ska ha samma service, du ska känna att Kommunal finns där. Den största skillnaden är att du får facket närmare på arbetsplatsen, säger Jessica Leiding, förbundssekreterare, Kommunal.

Oro bland fackliga företrädare

Varför är det bra att facket finns på arbetsplatsen?

– I princip i varje fråga, om apt eller personalmötet läggs på kvällen, det kanske man inte tycker är så kul om man har småbarn, då finns det direkt möjlighet att kontakta sitt fackliga ombud och säga, vad ska vi göra åt det här? Sedan driver man frågan och får till en förändring.

Jessica Leiding, Kommunal.
Jessica Leiding, Kommunal.

Men bland fackliga företrädare finns oro för sämre stöd till personliga assistenter och andra yrkesgrupper som arbetar ensamma på sina arbetsplatser och har osäkra anställningar. Hittills har RFO:n kunnat följa med på möten med arbetsgivaren om till exempel schema, semesterersättning, ob-tillägg och övertid. Från september kan en ombudsman göra detta. Kommunal uppmanar de medlemmar som inte vet var de ska vända sig att gå in på mina sidor på kommunal.se för att hitta rätt telefonnummer till Kommunal. För att det ska fungera behöver du som medlem ha uppdaterat dina kontaktuppgifter.

Teams eller Messenger

Farhågor finns även för att Kommunal ska tappa medlemmar inom personlig assistans, på rut-företag och i de gröna branscherna. Även om Jessica Leiding ser risker så anser hon att Kommunal är väl rustat efter ett och ett halvt års förberedelser.

Kan det vara svårare att bygga lokal facklig verksamhet inom till exempel personlig assistans?

– Där tror jag att man måste tänka lite annorlunda än på ett äldreboende där folk fysiskt är på plats. Man behöver inte alltid organisera sig lokalt fackligt när man är på arbetsplatsen, man kan göra det i nätverk, man kan göra det via Teamsmöten eller Messengergrupper. Det finns inget hinder för att samlas även om man inte kan samlas rent fysiskt. 

Fackligt stöd till privatanställda

Anställda i privat verksamhet i Kommunals yrken har hittills fått stöd av RFO:n, från den 1 september 2023 tar ombudsmän på Kommunals avdelningar över. Det kan gälla:

  • stöd och hjälp när det saknas arbetsplatsombud.
  • stöd och hjälp när det gäller kollektivavtal och arbetsrätt.
  • hjälp att värva nya medlemmar och arbetsplatsombud.
  • genomföra MBL-överläggningar och LAS-förhandlingar.

RSO, regionala skyddsombud, kommer att finnas kvar. De stöttar skyddsombud på arbetsplatser och kan hjälpa Kommunals medlemmar med arbetsmiljöfrågor på arbetsplatser där kollektivavtal saknas.

Andelen privatanställda medlemmar i Kommunal var vid årsskiftet 24 procent, för 15 år sedan var andelen 15 procent.