Det är lite skrämmande att vårt förbund Kommunal får så mycket skit av förare som inte ens är medlemmar. 

Vi som är det, vi kämpar för att få ett avtal som är bra för oss och även om det är bättre än innan så är det alltid dåligt enligt dem som inte är med. De gnäller, tjafsar och mer eller mindre utger sig för att veta så mycket bättre och ”Kommunals förhandlare är så dåliga och sitter bara i knät på våra arbetsgivare”. 

Arbetsgivarna ger och tar

Har dessa bussförare sett vilka krav vår motpart lägger fram? Har de information om att arbetsgivaren endast ger vad Kommunal ber om? Detta eftersom de också menar att våra förhandlare inte är så hårda i kraven…

Våra arbetsgivare ger och tar av oss. För att få igenom ett krav kan vi tvingas backa på ett annat. Vill vi ha högre ob-ersättning kan det bli så att månadslönen och timlönen inte höjs lika mycket.

De gnäller vid fikaborden i stället för att bli medlemmar där deras åsikter skulle kunna leda till förändring.

Vissa av kraven som ställs av dessa icke-medlemmar gör det i helt fel forum. De gnäller vid fikaborden i stället för att bli medlemmar där deras åsikter skulle kunna leda till förändring. 

Dessutom är det så att alla krav inte hör hemma i ett rikstäckande kollektivavtal utan passar bättre som beslut i lokala överenskommelser. (Och om dessa inte får gehör lokalt går de till förbundet.) Visst, det kan vara rätt ibland men fel en annan gång. 

Gå med i facket i stället

Jag läser och hör så mycket skitsnack om Kommunal och att Kommunal struntar i oss bussförare och att vi borde tillhöra ett annat förbund.  

När sedan ett avtal är klart kommer det ännu mera skit som ”bättre kunde ni”, ”varför inte strejk?” och så vidare. Samtidigt tar samma personer emot löneförhöjningar och andra avtalsförmåner som kommit oss till godo genom dessa ”dåligt genomförda” förhandlingar utan att ens blinka. 

Våra arbetsgivare är med i sin organisation, Sveriges Bussföretagare, för att vi ska få ha kollektivavtal. Samtidigt skiter många av förarna fullständigt i medlemskap i Kommunal men ska ha förmånerna ändå. Gå med i facket i stället så att vi blir fler och kan visa vår styrka genom att vara många och engagerade!